Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Tržište nekretnina u Sremskim Karlovcima potresaju kao i u velikim gradovima erupcije cena u poslednje vreme.

Kako kažu dobro upućeni, uvek se dešavanja na tom polju u obližnjem Novom Sadu neminovno odražavaju u Sremskim Karlovcima, pa je tako i ovog puta.

– Prosečna cena porodičnih kuća u Karlovcima, koje su useljive, odnosno ne zahtevaju velika ulaganja, sada je između 150.000 i 200.000 evra – kaže vlasnica agencije za prodaju nekretnina „Pendžer“ Jelena Bogdanović. – Stanova za prodaju gotovo da nema, a i njihova cena je skočila. Sada se prodaju, ukoliko se pojave, po ceni od 1.000 do 1.500 evra po metru kvadratnom.

Po njenim rečima, mnogo veće interesovanje vlada za kupovinu parcela u odnosu na kuće, iako Karlovci loše stoje i sa ponudom placeva za gradnju. Građevinski rejon je prenatrpan. Postoje zone koje nisu infrastrukturno opremljene, a imaju status građevinskih. Bez obzira na to, i za takve vlada interes.

Poskupelo je i poljoprivredno zemljište. Prodaje se od dva do pet evra po metru kvadratnom i to uglavnom sezonski.

Za razliku od Novog Sada, u ovom talasu koji je zahvatio tržište nekretnina u Srbiji, Karlovci nisu bili naročito interesantni strancima. Veće je interesovanje stranaca za iznajmljivanje nekretnina, nego kupovinu. Ipak, ima sporadičnih slučajeva da su stranci kupili kuće.

Kako kaže vlasnica „Pendžera“, godinama u Karlovcima važi nepisano pravilo da realna cena prodaje kuću, što je i sada slučaj.

dnevnik

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments