Foto: wikipedia.rs

Danas je slava Sveti Joakim i Ana, dan posvećen roditeljima Bogorodice Marije. 

Joakimu i Ani iz Nazareta, roditeljima Presvete Bogorodice.

Pravedni Joakim bio je iz plemena Judina, potomak cara Davida, Ana iz plemena Levijeva. Živeli su skladno u braku, bez dece i zbog toga su smatrani velikim grešnicima.

Danonoćno su se molili za Božije čudo.  Gospod im ispuni želju pa su dobili kćer, svetu Devu Mariju.

Kada je Marija rodila Hrista, Joakim i Ana postali su bogooci.

Joakim se upokojio po predanju u 80. godini života, a Ana se preselila u Jerusalim, gde je proživela još dve godine i upokojila se u 79. godini.

Danas bi trebalo darivati nekoga ko ima manje od nas, skromno i bez gordosti, smatrajući onoga kome se daje milostinja boljim od sebe. Ne reče li sam Gospod: meni učiniste ono što učiniste malim i siromašnim.

Foto: Profimedia/ilustracija

Ako dajemo milostinju u ime svoje, ne možemo izbeći gordost, koja čim se pojavi u srcu satre  sva učinjena dobra dela. I kad dajemo prosjaku kao prosjaku a ne kao Hristu, ne možemo izbeći gordost. Vrlina nije vrlina, ako se pomeša s grehom.

Verovanja na današnji dan

Danas je dan treba provesti vreme u krugu porodice, naročito sa roditeljima. Izbegavajte svađe, jer prema verovanjima, ko se u krugu porodice danas posvađa, teraće ga nesreća cele godine.

U nekim delovima Srbije postoji običaj da se na današnji dan dele pokloni dragim osobama koji bi trebalo da budu umotani u crveni papir.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments