Futoški park će biti jedan od najlepših i najuređenijih parkova u Novom Sadu. JKP “Gradsko zelenilo” planira veliku rekonstrukciju parka. NS uživo otkriva sve detalje projekta koji će dodatno ulepšati omiljeno šetalište svih Novosađana. Javna nabavka za izradu projekta raspisana je pre nekoliko dana, a novi izgled parka biće poznat na proleće.

U “Zelenilu” ističu da je u pitanju prilagođavanje parka potrebama građana, i da je deo radova izveden 2016. i 2017. godine, ali da su stručne službe ustanovile da se relaksacioni i rekreativni potencijali parka mogu dodatno unaprediti. Zelenilo traži da projektant koji bude odabran u postupku javne nabavke, definiše broj i raspored klupa i ostalog mobilijara, kako bi Novosađani još komfornije mogli da uživaju u blagodetima parka iz prve polovine 19. veka koji predstavlja spomenik prirode.

– Novi Sad u poslednjih 10 godina mnogo investira u razvoj zelenila i uređenje parkova. Posle skoro pola veka u Novom Sadu je, na inicijativu gradonačelnika Miloša Vučevića izgrađen novi park, između Novog Naselja i Nove Detelinare. U potpunosti je rekonstruisan Kamenički park. Biće rekonstruisani Dunavski i Futoški park. A, takođe na inicijativu gradonačelnika, biće izgrađena još tri nova parka. Kod Spensa, kod Ranžirne rampe i kod Štranda. Pored toga, uz podršku Ministarstva životne sredine izgrađeni su zalivni sistemi za navodnjavanje parkova. A to nije sve. U 2022. očekuju nas veliki poslovi u unapređenju zelenila, kako kroz sadnju novog drveća, tako i kroz nabavku nove, savremene opreme, koja će nam omogućiti da još bolje održavamo drveće i travnate površine u celom gradu – kaže direktor JKP “Zelenilo” Miloš Egić.

GALERIJA POD VEDRIM NEBOM

Biće rekonstruisane sve staze, postavljene nove i popravljene stare klupe, kante za otpatke, postavljena nova i rekonstruisana postojeća rasveta. Biće uređeno svih 10 ulaza, a oko celog parka biće postavljena ograda. Kod dečijih igrališta planirano je postavljanje česama.

Pored postavljanja novih i doterivanja jednog broja postojećih, očuvanih kandelabera, klupa i kanti, projektom će biti predviđeno postavljanje tabli na brajevom pismu na ulazima u park. Takođe, park će biti i svojevrsna galerija pod vedrim nebom, jer će na pojedinim lokacijama, koje će biti precizirane projektom, biti moguće postavljanje digitalnih panoa, za prezentaciju umetničkih, obrazovnih, informativnih sadržaja.

– Ograda će biti izrađena po uzoru na postojeće rešenje, čiji se segmenti nalaze na jugoistočnom delu parka. A na ulazima u Specijalnu bolnicu za reumatizam Novi Sad biće projektovane kapije sa mogućnošću zaključavanja. Postojeća ograda biće sanirana i popravljena a na svim stepenicama i rampama treba da budu postavljeni rukohvati – kaže Prica.

Biće izvedeni i radovi na jezercetu, koje će biti biti očišćeno, a obale će biti uređene, a jezero će zadržati prirodan izgled i strukturu.

– Dno jezera treba da ostane prirodno radi stvaranja povoljnih uslova za strogo zaštićene vrste vodozemaca i gmizavaca. Inače, dendroflora celog parka je veoma bogata i očuvana. Park sadrži oko 100 vrsta, varijateta i formi dekorativnih drvenastih biljaka. Očuvanost i izvornost stila, kulturno-istorijski značaj, kao i očuvanost dendroflore osnovne su vrednosti ovog parka. Ceo projekat biće izveden uz saglasnost Zavoda za zaštitu prirode – navodi Jelena Prica, pomoćnik direktora za komercijalne poslove i turizam Gradskog zelenila.

ČESME KOD DEČIJIH IGRALIŠTA

Od projektanta se traži da projektuje više česama s pijaćom vodom, jednostavnog dizajna, na lokacijama u blizini dečijeg igrališta i drugim lokacijama prema proceni korišćenja, osim ispred objekta Specijalne bolnice za reumatizam Novi Sad.

– Česme moraju imati sistem za recirkulaciju i mogućnost samocikličnog punjenja pitkom vodom iz vodovodnog sistema. Otpadne vode iz česama pumpno ili gravitaciono upustiti u kanalizaciju, zajedničkog sistema u Futoškoj ulici – zaključuje Prica.

Svi ulazi u parki biće uređeni tako da budu pristupačni osobama s invaliditetom.

Stubovi za rasvetu biće stilski usklađeni sa arhitekturom objekta sa početka XX veka, a najreprezentativnija stabla i cvetne površine i jezero dobiće dekorativno osvetljenje.

nsuzivo.rs

4 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Mia
05/01/2022 14:20

Napravite i deo za kućne ljubimce. Ogradjeni deo, da ih bezbedno pustimo.

Rade
05/01/2022 14:45

Mozes da uradis sta hoces kad nemozes da zivis od kerova koji seru gde stignu i jurcaju unaokolo nema vise ni jedne veverice a kamoli neceg drugog dozvolili su privatni dom za stare u centru parka ispred koga je stalno parkirano 20 automobila firma koja je stavljala cevi za navodnjavanje je unistila park i kod svakog drveta viri plasticna cevcuga neverovarno ruzno i neprakticno.

Aleksandra
05/01/2022 16:47

Samo bez sirokih staza po kojima i automobili mogu da voze. Ako ste igde putovali, svi veliki gradovi u Evropi imaju parkove sa stazama na kojoj je rizla, nema betona, behatona, asfalta, sve je prirodno. Jer je park. Park se uredjuje, ne gradi se, ne onaj uzas koji ste napravili na Novom Naselju.

Nada
06/01/2022 09:23

Taj park je i sada najlepši. Ima najviše zelenila i dovoljno je velik da se u njemu ne čuje buka od saobraćaja. Molim one koji će da ga “uredjuju”, da ne seku ništa. Videli smo a i sada gledamo na šta liči Limanski park. Na pustu livadu.