Foto: nsuzivo.rs

U septembru se očekuje završetak radova na Tehničko-putničkoj stanici Zemun. U najmodernijem depou u regionu s povećanim kapacitetima radiće se održavanje vozova, kontrolno-tehnički pregledi, popravke. To je i osnovni zadatak kompanije “Srbija voz”, koja ima cilj da poveća bezbednost saobraćaja i poboljša nivo usluge u skladu sa evropskim standardima. Najavljena je kupovina pet novih vozova “Soko”, dok će već od avgusta u Srbiju početi da stižu 18 novih Štadlerovih elektromotornih vozova.

Novoizgrađena i modernizovana Tehničko-putnička stanica Zemun, jedan od najvažnijih objekata novog Beogradskog železničkog čvora, biće završena, uprkos izazovima – pandemije, zakasnelim isporukama mehanizacije i nedostatku radne snage, do kraja septembra.

“Radovi su počeli u septembru 2019. godine i predviđeno je proširenje kapaciteta koje `Srbija Voz` ima za održavanje voznih sredstava zbog toga što su u poslednjih deset godina uložena velika sredstva u nabavku novih voznih sredstava. Ovo je investicija od 51 milion evra, pored postojećeg objekta koji ima 14.000 kvadrata, izgrađeno je još 18.000 kvadrata objekata za održavanje, 18 kilometara novih koloseka, zajedno sa elektrificiranom kontaktnom mrežom”, ističe Mašan Radojević iz “Srbija voza”.

Koje će usluge pružati modernizovana stanica

U najmodernijem depou u regionu s povećanim kapacitetima radiće se održavanje vozova, kontrolno- tehnički pregledi, popravke.

“Kroz tehničko-putničku stanicu mi pružamo taj osnovni preduslov gde nema kompromisa – to je bezbednost. Međutim, tamo se vozovi takođe i čiste i taj aspekt higijene voza takođe je tamo. Tehničko-putnička stanica je najvažnija i za taj aspekt. Ono što se dešava kada voz uđe u stanicu kada prima putnike to je sve nadogradnja na tu osnovu koju treba da pruži Tehničko-putnička stanica Zemun i ostali depoi po Srbiji”, objašnjava Ivan Bulajić, direktor “Srbija voza”.

Anita Dimoski iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture navodi da se kreditima Svetske banke omogućava rekonstrukcija i modernizacija i drugih deopa na železničkoj mreži.

“Kompanija koja sad obavlja javni prevoz putnika, to je `Srbija Voz`, će raditi i rekonstrukciju drugih depoa, ali ovaj u Zemunu je centralni depo za ‘Srbija voz'”, ističe Dimoski.

Moderni kompleks prostire se na 35 hektara zemljišta između stanica Zemun i Zemun polje, između levog i desnog kraka pruge prema Novom Sadu i predstavlja novi Beogradski železnički čvor, u koji ulaze tri teretne stanice – Makiš, Zemun polje, Karaburma i putničke u Prokopu, Zemunu, Novom Beogradu i Rakovici, Tehničko-putnička stanica Kijevo, ranžirna stanica u Makišu i železnička obilaznica oko prestonice.

“Sama činjenica da je saobraćaj organizovan tako da najveći broj vozova polazi iz Beograda znači da je depo koji se nalazi u blizini glavne železničke stanice `Centar` ujedno i najvažniji. Njegova važnost će dodatno biti uvećana tako što ubuduće sve linije koje polaze iz Beograda neće polaziti iz `Beograd centra` nego će polaziti iz Depoa do prve stanice u Zemunu, a onda iz Zemuna kroz Novi Beograd, stanicu Prokop, pa sve dalje ka jugu”, objašnjava Bulajić.

Foto: Aleksandar Milutinović/TONS

Dimoski naglašava da bilo da je modernizovana ili rekonstruisana železnička pruga, ona mora proći potvrdu ili certifikaciju evropskih institucija da bi mogla da bude deo železničke evropske mreže.

“Mi se svakako i preko pravnih tekovina i preko zakona usklađujemo sa načinom funkcionisanja železničkog saobraćaja u Evropi i mi činimo jednu veliku železničku mrežu”, ističe Dimoski.

Stižu novi vozovi

Tokom 2022. godine vozom je u Nemačkoj prevezeno 132 miliona putnika, u Sloveniji 14, u Srbiji oko šest miliona, a unapređenjem i modernizacijom pruga, kako najavljuju iz “Srbija Voza”, očekuje se u narednim godinama više od 20 miliona putnika.

Prosečna starost voznog parka “Srbija Voza” je 35 godina, ali kako najavljuju, ta situacija bi trebalo da se promeni. Najavljena je kupovina pet novih vozova “Soko”, a 18 novih Štadlerovih elektromotornih vozova, već početkom avgusta počinju da stižu u našu zemlju. Oni će se na prugama Srbije naći sredinom 2024. godine.

rts

2 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
ChuChu
04/05/2023 21:16

Džaba nov depo kad nema majstora koji znaju da popravljaju, nema delova a situacija je sve losija i losija jer radnici rade za minimalac od 45.000 dinara na železnici…takve vozove moraju popravljati visokostrucni ljudi a buducnosti u Srbija Vozu nema, nema uniformi, nema delova, nema elementarnih stvari a vrlo uskoro nece biti ni ko da vozi te nove vozove jer masinovodja sa 30g staza jedva da zaradi 80.000 hiljada sa nedeljnim radom, nocnim, regresom, prwvozom i svim ostalim dodacima, dok je startna plata masinovodje 48.000 dinara…..mladi za te pare naprosto nece doci da rade….tako da džaba lrave novu prugu osim… Učitaj još »

Slavko Ćosić
07/05/2023 14:48

Šta je sa onolikom Makišem za održavanje lokomotiva.Šta je sa mašinama više milionskim zar je to sve trebalo da se razori po nalogu MMF a vlade i fiskalnog saveta dušmani svoga naroda.Šta se hvalite depom kad je tu postaji depo za ruske garniture ,verovatno ste nešto našminkali za ove štedlere pa neka ste ,ali ko davam radi kad ste sve oterali ,za platu od 60 000din.Uništili ste glavnu žel.stanicu gurate nas u Prokop nazor.Ruski kredit za Barsku prugu od VA do Vrbnice od 220mil evra ste profućurili .Zlatiborski okrug niti ima pruge ni auto puta,i njemu ste promenili trasu pa… Učitaj još »