Stvoreni svi uslovi za spomenik nevinim žrtvama 1944/45 godine Vučević: I Savez vojvođanskih Mađara je glasao za spomenik kralju Petru I Karađorđeviću, a šta je problem da mi kažemo da je bilo nevinih žrtvi?

Foto. Foto: Print screen / Projekat arhitekture / Šidprojekt)

Ištvan Pastor najavio je danas da su stvoreni uslovi za započinjanje radova na spomeniku nedužnim žrtvama 1944. i 1945. godine. Lokacija je određena odlukom Gradske skupštine 2018. godine, a naredne godine je Ministarstvi za kulturu dalo saglasnost. 

-Projekat je veoma značajan. Ne finansijski, nego politički, vrednosno, civilizacijski i trudili smo se da imamo dovoljno strpljenja da ne unesemo tu tematiku u politiku. Sačekali smo dobar momenat da se ta investicija okonča do jeseni ove godine. Ovo je od izuzetnog moralnog značaja- rekao je Pastor.

Tehnička dokumentacija i dozvole za prvu fazu su obezbeđene, a izvođač radova je odabran.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević istakao je da je Ištvan Pastor dolazio na proslave datuma koji nisu laki za mađarski narod, a da mi to često zaboravljamo.

-On je bio kao odgovoran političar i državljanin ove države. Za to mora da mu se kaže hvala, jer to direktno utiče na srpsko-mađarske odnose. I Savez vojvođanskih Mađara je glasao za spomenik kralju Petru I Karađorđeviću, za spomenik Apoteoze srpske Vojvodine. A šta je problem da i mi kažemo da ima i nevinih žrtava 1944/45, odnosno da je bilo i nevino stradalih? I ako ja kao unuk poginulog partizana nemam problem to da kažem, ne znam ko može da mi drži moralno predavanje. Nemam problem da se obeleži makar jedna osoba nevino da je nastradala, zaslužila je da se to obeleži

Vučević je dodao da su zbog ovog spomenika tri godine pod napadima da su fašisti i da je on mađarski klerofašista.

nsuzivo.rs

Tagovi:

Podeli vesti:
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti