Foto:macvazdravograzuma.rs

Čudotvorni manastir Ilinje koji se nalazi kod Šapca u srcu Mačve svakog vikenda poseti veliki broj vernika Srpske pravoslavne crkve kako bi našli utehu i duhovni mir, a mnogima u tome pomaže upravo iguman manastira – otac Isaija.

Ovaj duhovni otac i kako mnogi tvrde iscelitelj, nakon svakog bogosluženja prima vernike, sasluša svačiji problem i molitvom pokuša da ga nadvlada. Već od ranog popodneva može se videti mnoštvo poklonika. Nepregledna kolona automobila i autobusa, domaćih i stranih registracija, nadire na manastirsko imanje.

Foto:bogatic-tourism.com

-Mi se molimo, lekari leče, a Gospod izlečuje – kaže arhimandrit Isajia i dodaje da u Ilinju kod Šapca lek mogu da nađu oboleli od šizofrenije i drugih duševnih bolesti, kao i od raka.

Vernici se okupljaju na četvorosatnom večernjem bogosluženju i osvećenju jeleja (ulja), čitanju molitvi za isceljenje i sedmostrukom pomazanju osveštanim uljem protiv bolesti i, kako napominju monasi, napada demona. Nakon molitvi u crkvi vernike očekuje zajednička trpeza.

Jeleosvećenje se vrši u svim hramovima kad im se jave bolesni, ali jedino u Ilinju to se čini redovno i masovno. Sedam puta čita se molitva za zdravlje, koja počinje sa „Oče sveti, lekaru duše i tela…“, i sedam puta sveštenik ide od jednog do drugog u crkvi sa uljem u čašici i četkicom kojom iscrtavaju krstove.

Foto:macvazdravograzuma.rs

Sedam puta okupljeni padaju na kolena i priklanjaju glavu, tvoreći rukom na onome ispred sebe neprekinuti lanac. One prve do oltara sveštenik pokriva svojim plaštom i nad njima čita Novi zavet. Crkva smatra da je uzrok bolesti zla sila. Čovek nije taj koji ima bolest, nego su ga zaposeli demoni, koje, da bi ozdravio, treba isterati.

Sveta Liturgija služi se radnim danima sa početkom u 4 sata ujutru, a nedeljom i praznicima sa početkom u 9 sati. Ktitori manastira su bračni par Ilija i Stanija Lacković, koji su poklonili svoje imanje Eparhiji šabačkoj, zamonašili se i dobili monaška imena Ilija i Ana.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments