Foto: Pexels
U ambulante Službe zdravstvene zaštite dece Doma zdravlja „Novi Sad”, početkom novembra stigli su brzi kombinovani testovi za detekciju Influence A, Influence B, Respiratornog sincicijalnog virusa (RSV) i SARS KoV2, za čiju nabavku je iz budžeta Grada izdvojeno 20 miliona dinara.

Ovi testovi omogućavaju da izabrani, iskusni pedijatri, u svojim ordinacijama mogu brzo i lako da utvrde uzročnike akutnih respiratornih infekcija kod dece uzrasta do 14 godina i da ih shodno rezultatima testiranja pravovremeno leče.

– Nabavka osam hiljada testova sprovedena je u okviru projekta „Podrška epidemiološkom nadzoru nad akutnim respiratornim infekcijama u Gradu Novom Sadu u sezoni 2021/2022 godina” koji realizuje Institut za javno zdravlje Vojvodine. Do sada je 42 dece testirano na ovaj način i pokazalo se da pedijatri mogu, za nekoliko minuta da utvrde etiološke strukture virusnih uzročnika kod dece, a samim tim i da brže i kvalitetnije odluče pri izboru odgovarajuće terapije – izjavio je Dragan Stajić.

On je dodao da su, istovremeno u Dom zdravlja “Novi Sad” stigle i četvorovalentne vakcine „Gradasil” protiv HPV infekcija i pozvao roditelje dece uzrasta od 12 do 18 godina da se informišu i prijave svoju decu kod izabranog pedijatra jer je to najvažnija stvar koju mogu da učine za njih.

– Prevencija humanog papiloma virusa je jako značajna jer je ovaj virus među glavnim uzročnicima raka grlića materice i drugih karcinoma. U našoj zemlji godišnje od te opake bolesti oboli i do 1500 žena a umre čak 600. Novi Sad je jedina lokalna samouprava u Srbiji koja već drugu godinu za redom omogućava besplatnu vakcinaciju, a za tu namenu ove godine izdvojili smo 15 miliona dinara. Trenutno raspolažemo sa 2270 doza i najveće interesovanje je u uzrasnoj grupi od 12 do 15 godina – objasnio je dr Stajić.

Imunizacija protiv HPV infekcije će se sprovoditi četvorovalentnom vakcinom (HPV4) koja sadrži četiri tipa virusa: 6, 11, 16 i 18. Vakcinacijom protiv ova četiri HPV tipa postiže se zaštita od najvećeg broja izazivača kondiloma/genitalnih bradavica (tipovi 6 i 11) i karcinoma grlića materice (tipovi 16 i 18).

Vakcinacija će se sprovoditi uz dobrovoljni, pisani, pristanak roditelja/staratelja i popunjavanje obrasca (Saglasnost za sprovođenje preporučene imunizacije) od strane izabranog lekara i roditelja. Podaci o sprovedenoj imunizaciji će se unositi u karton deteta (elektronski i štampani).

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments