Izložba Uroša Predića "Život posvećen lepoti i umetnosti"; foto: nsuzivo.rs

Ove godine se po deveti put organizuje manifestacija Muzeji za 10. Tema Manifestacije i Međunarodnog dana muzeja za 2023. godinu je Muzeji, održivost i blagostanje. Galerija Matice srpske priređuje bogat i kvalitetan program tokom trajanja manifestacije od 15. do 20. maja, kao i 18. maja kada se obeležava Međunarodni dan muzeja.

Radno vreme Galerije Matice srpske tokom trajanja Manifestacije biće od ponedeljka do petka od 10.00 do 22.00 sata, a ulaz će biti besplatan za pojedinačne i neorganizovane grupne posete.

Foto: Promo

Ponedeljak, 15. maj u 19.00 sati: Kamena bašta – kustosko vođenje kroz Park skulptura
Od 2017. godine do danas na Trgu galerija počeo je da se razvija tzv. Park skulptura. U okviru ovog projekta izliveno je pet skulptura Galerije Matice srpske, kao i po jedna iz Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Galerije likovne umetnosti poklon zbirke Rajka Mamuzića. Postavljene ispred zgrade Galerije, kao i u parku na Trgu galerija, skulpture simbolišu početak novog umetničkog prostora koji će se tokom narednih godina širiti i razvijati, sve u cilju isticanja Trga galerija kao značajne kulturne i umetničke tačke Grada. O postavljenim skulpturama kao i ideji Parka posetioci će imati prilike da čuju više na kustoskom vođenju mr Danila Vuksanovića, pomoćnika upravnika i višeg konzervatora, pod nazivom Kamena bašta.

Utorak, 16. maj u 19.200 sati: Autorsko vođenje kroz izložbu Slike velikih formata – svedočanstvo epoha
Na autorskom vođenju dr Tijane Palkovljević Bugarski, upravnice GMS, kroz izložbu Slike velikih formata – svedočanstvo epoha posetioci će imati priliku da se upoznaju sa najmonumentalnijim delima iz kolekcije Galerije Matice srpske. Kroz priču o slikama iz 19. i 20. veka, saznaće više zbog čega su se umetnici i/ili poručioci odlučivali za velike formate i koje su bile teme namenjene monumentalnom platnu. Takođe, kroz priču o pojedinim delima biće ukazano i na različite istorijske i društveno-političke prilike u kojima se tokom tog dugog perioda nalazilo srpsko društvo.

Sreda, 17. maj u 19.00 sati: Predavanje Nadežda Petrović – heroina srpskog modernog slikarstva
Povodom obeležavanja 150 godina od rođenja Nadežde Petrović biće održano predavanje stručnjaka iz Umetničke galerije „Nadežda Petrović“ u Čačku. Četvrti dan manifestacije Muzeji za 10 biće posvećen jednoj od najznačajnijih umetnica modernog slikarstva. Posetioci će imati priliku da čuju više o širokom opusu Nadežde Petrović, od njenih ranih, preko zrelih do poznih godina stvaralaštva, ispraćenim ratnim okolnostima i društvenim angažmanom. Predavanje drži Dragana Božović, muzejska savetnica Umetničke galerije „Nadežda Petrović“ u Čačku.

Četvrtak, 18. maj od 10.00 do 22.00 sata: Međunarodni dan muzeja

Povodom Međunarodnog dana muzeja, u Galeriji Matice srpske održaće se bogat i kvalitetan program.

10.00 sati: dečja radionica Linije i boje u službi istorije u saradnji sa novosadskim vrtićem
Na radionici Linije i boje u službi istorije deca će otkriti različite načine prikazivanja istorijskih događaja. Posmatrajući i upoređujući tri velike slike – Sveti Ladislav Ferenca Ajzenhuta, U svitanje 1946–1947. Đurđa Teodorovića i Kosovski boj Petra Lubarde, deca će upoznati tri umetnika sa različitih podneblja koji su stvarali u različitim uslovima i periodima i prikazali tri različita istorijska događaja na tri načina. Kroz radioničarske aktivnosti i razgovor sa muzejskim edukatorom, deca će saznati zašto se značajni istorijski događaji često prikazuju na velikim platnima i kako ih sve umetnici mogu interpretirati. U kreativnom delu radionice, deca će na svoj način prikazati važan događaj iz svog života.

12.00 sati: Kustosko vođenje Milice Milošević, muzejske edukatorke, kroz izložbu Slike velikih formata – svedočanstvo epoha
17.00 sati: Otvoreni konzervatorski atelje
Galerija Matice srpske predstavlja svoje konzervatorsko-restauratorske aktivnosti u formi Otvorenog ateljea – programa namenjenih opštoj i stručnoj publici kroz koje se prikazuju tokovi i dometi rada na projektima zaštite kulturnog nasleđa ili predstavljaju zanimljivosti iz oblasti konzervacije i restauracije umetničkih dela. Povodom Međunarodnog dana muzeja posetioci će imati mogućnost da zavire u konzervatorski atelje i upoznaju se sa procesom konzervacije i restauracije.
19.00 sati: Projekcija filma o Urošu Prediću
Film Uroš Predić. Život posvećen lepoti i umetnosti
, u režiji Blaža Popovića, omaž je i svedočanstvo o životu i radu Uroša Predića. U filmu se tematizuju najznačajnija obeležja Predićevog svedočanstva. Od boravka u rodnom Orlovatu, do studija u Beču na Bečkoj likovnoj akademiji, gde je i film delom sniman, do njegovog zrelog perioda dok je boravio u Beogradu. Projekcijom filma publika će imati priliku da dobije pregled Predićevog dugogodišnjeg umetničkog poleta.

Uroš Predić- Nadurena devojčica, iz 1889. godine; foto: nsuzivo.rs

Petak, 19. maj u 19.00 sati: Promocija knjige Portret srpskog intelektualca u doba prosvetiteljstva
U okviru edicije Umetnost i istorija izdata je studija prof. dr Vladimira Simića Portret srpskog intelektualca u doba prosvetiteljstva. Autor preispituje ulogu intelektualca i intelektualnih elita u kreiranju javnih mišljenja i diskursa, te nas vraća u istoriju analizirajući osnovne pojmove vezane za prosvetiteljstvo i intelektualca. U knjizi se izučava tipologija i ikonografija portreta intelektualca u 18. veku kao i odnos portreta i društva. Predstavljajući sliku i priliku srpskog intelektualca, ova studija donosi nacionalni pogled na panteon značajnih ličnosti tog perioda.

Subota, 20. maj u 19.00 sati: Umetnost kroz zabavu – dan društvenih igara i novih tehnologija
U Galeriji Matice srpske će se prvi put održati Dan društvenih igara i novih tehnologija namenjen prevashodno mladima, s idejom da se umetnička kolekcija Galerije prikaže na interaktivniji način. Oslanjajući se na nove muzeološke prakse i pedagoške pristupe, edukatori Galerije će u saradnji sa centrom za društvene igre Mipl pružiti priliku svim zainteresovanima da se oprobaju u različitim društvenim igrama koje se bave temom muzeja i umetnosti. Takođe, istog dana imaće mogućnost da kroz primenu savremene tehnologije uz Hololens 2 naočare obiđu stalnu postavku i dožive umetnost kroz drugačiju vizuru.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments