Foto: zadobardan.com

Akcija projekta “Šuma zove na dijalog” u subotu, 18. decembra, sa početkom u 10 časova organizovaće sadnje 80 stabala u Nemanovcima, u blizini Novog Sada.

Biće zasađeno oko 80 sadnica hrasta lužnjaka, poljskog jasena, crnog oraha i divljih krušaka kao zeleni pojas oko sportskih terena u Nemanovcima na zemljištima lošijih kvaliteta.

Organizator akcije je Pokret gorana Novog Sada, a u sadnji će učestvovati MZ Pejićevi salaši, meštani Nemanovaca, volonteri Pokreta gorana Novog Sada i udruženja Dečija ekološka akademija. U saradnji sa MZ Pejićevi salaši, u planu je i nastavak sadnje u prolećnom periodu kada će biti ozelenjena javna površina oko Mesne zajednice.

Neposredno pre akcije biće održano predavanje o pravilnom načinu sadnje drveća i važnosti pošumljavanja, naročito u Vojvodini koja je jedna od najmanje pošumljenih područja u Evropi.

Radionice “Šuma zove na dijalog” realizuje Pokret gorana Novog Sada sa još tri člana mreže “Pošumimo Vojvodinu” Ekološki pokret Vrbasa, Ruralni centar Sova i Dečija ekološka akademija.

Projekat se realizuje u okviru programa EKO-SISTEM: Podrška reformama u zaštiti životne sredine, koji sprovode Mladi istraživači Srbije (MIS), uz podršku Švedske.

Cilj projekta je unaprediti svest građana i donosilaca odluka o važnosti očuvanja i unapređenja postojećih šuma, kao i povećanja površina pod šumama i njihove nege u AP Vojvodini. Pored toga, cvilj je i unapređenje znanje građana o važnosti šuma i povećnje aktivizma u njihovoj zaštiti i to kroz obuku dece u osnovnim školama, kažu iz organizacije Poket gorana.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments