Foto: MONDO/UROŠ ARSIĆ
Prosvetnim radnicima plata u januaru biće uvećana za 12,5 odsto. Sindikati misle da to nije dovoljno i da nije logično da je prosečna plata ispod republičkog proseka. U nekoj meri razumem taj stav, ali važno je da budu svesni da je država Srbija i prethodnih godina radila sektorska povećanja i da stalno imamo taj trend, poručio je Ružić. Ističe da su osmaci za treći test na maturskom ispitu uglavnom birali biologiju – trećina njih, a najmanje fiziku.

Nastavnici će u novoj godini dobiti dvocifreno uvećanje plate, ali smatraju da to nije dovoljno jer su im primanja i dalje ispod republičkog proseka.

“Sa aspekta visine zarada mogu da razumem i shvatim i jed predstavnika sindikata, jer su oni pored zdravstvenih radnika najhumanija i najznačajnija profesija. Ali stalno imamo trend povećanja, konstantno se zidaju nove škole i obdaništa, krećemo sa realizacijom i dogradnjom novih objekata visokoškolskih ustanova, gradili smo naučno-tehnološke parkove, institute”, rekao je za RTS ministar prosvete Branko Ružić.

Foto: Socijalistička partija Srbije

Ističe da je povećanje plata od 12,5 odsto krupan isorak, ako se imaju u vidu i ukrajinska i energetska kriza.

Danas ističe rok za osmake da izaberu treći predmet koji će polagati na maloj maturi.

– Do sada se opredelio 65.961 učenik, još 548 đaka treba da iskoristi tu mogućnost, ako to ne učini iz objektivnih razloga, ima mogućnost da se opredeli do 27. januara. Najveći broj se opredelio za biologiju – 38 odsto, 28 za geografiju, 16 za istoriju, 9 za hemiju, 8 odsto za fiziku” – rekao je Ružić istakavši da se 71 procenat elektronski prijavio preko portala mojasrednjaskola.gov.rs.

Ministar odbrane Miloš Vučević: Najveće povećanje plata od prvog januara u Vojsci Srbije, 25 odsto će biti viša primanja

Ministar odbrane i potpredsednik Vlade Srbije Miloš Vučević govorio je jutros o aktuelnim društvenim pitanjima, situaciji na Kosovu. Novi ministar je prevashodno istakao da će od januara najveće povećanje plata u Srbiji biti u sektoru Vojske Srbije.

Foto: Printscreen/Instagram

Pripadnici Vojske Srbije će dobiti tri mesečne plate više nego što su imali u ovoj godini

-Čast mi je što sam deo ovog tima. Najveće povećanje plata od 1. januara biće za pripadnike Vojske Srbije, 25 posto će biti veća. Ne govorim samo o oficirima, podoficirima i profesionalnim vojnicima. Govorim i o civilnom sektoru, koji radi u tehničko-operativnim, u tehničko-remotnim centi sektorima, oko 3.700 civila u službi vojske Srbije, a koji su neophodni za logostičku podršku i razvijanje novih sistema u Vojsci Srbije će biti isto uključeni u paket. To je ubedljivo najveće povećanje u celom javnom sektoru. Pripadnici Vojske Srbije će dobiti tri mesečne plate više nego što su imali u ovoj godini. To je kao 15 plata koje imaju tokom 2022. godine. Mislim da neće biti niža plata od 65.000 dinara za taj profesionalni sastav Vojske Srbije. I ja ću se boriti da taj standard raste iz godine u godinu. Vojnički kadar ima i smeštaj, ishranu, odeću i obuću i pravo da jednostavnije i jeftinije rešava stambeno pitanje. Tu postoje i druge privilegije. Moj apel je da se ide u snažniju promociju i popularizaciju Vojske Srbije, hoćemo da vidimo mnogo više mladića i devojaka u službi vojske. I naravno, kada dođe momenat će se razgovarati o nekom vidu obaveznog služenja vojnog roka. Moramo da sagledamo situaicju u svetu i regionu. Ne želeći da ratujemo, ne znači da ne smemo biti spremni, uplašeni i kilavi. Naravno, modernizacija naoružanja i opreme za pripadnike Vojske Srbije – rekao je ministar Vučević.

rts.rs/nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments