Foto: Vanier Institute od the Family

Za prvih nedelju dana od otvaranja konkursa Fonda za mlade talente i Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija za stipendiranje studenata završnih godina državnih fakulteta, putem nove usluge eTalenti na Portalu eUprava stiglo je 98 prijava.

Prijave za stipendiranje nadarenih studenta traju do 16. aprila.

– Usluga eTalenti je nova usluga na Portalu eUprava i namenjena je nadarenim studentima u Srbiji, koji su na završnoj godini osnovnih akademskih integrisanih studija i studentima završnih godina master studija na faktuletitima čiji je osnivač Srbija – rekla je danas Tanjugu Biljana Marić, pomoćnik direktora Kancelarije za IT i eUpravu.

Kako je navela, prvi put je ovaj konkurs raspisan na Portalu eUprave i nosi niz benefita.

– Jedan od osnovnih benefita jeste da studenti, koji su do sada aplicirajući za ovu stipendiju za nadarene dostavljali četiri dokumenta u papirnom formatu, sada su u obavezi da prilože samo jedan dokument i to u elektronskom obliku koji će aploudovati u sklopu usluge, a svi ostali podaci koji dokazuju ispunjenost uslova koji su navedeni konkursom za stipendiju pribavljaju se elektronskim putem iz izvornih evidencija – rekla je Marić.

Foto: Pexels

To su, kako je rekla, podaci izvoda iz matične knjige rođenih, podaci o državljanstvu, prebivalištu, odnosno boravištu, a studenti su obavezi samo da prilože potvrdu o upisanoj završnoj godini akademskih ili master studija sa prosečnom ocenom.

– Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija raspisalo je ovaj poziv zajedno sa Fondom za mlade talente i ove godine su opredeljena sredstva za 1.050 najboljih studenata završne godine osnovnih akademskih studija i do 500 studenata završne godine master akademskih studija sa visokoškolskih ustanova čiji je osnivač Republika Srbija za školsku 2022/23. godinu. Do sada na Portalu imamo evidentirano 98 prijava za nedelju dana od otvaranja konkursa i pozivamo sve studente koji imaju prosek iznad 8,50 da se prijave, a konkurs je otvoren do 16. aprila. Studenti u prethodnim konkursima su na rezultate čekali čak dva meseca, jer su se tada obrađivali ručno. Sada smo napravili mehanizam koji će automatski na osnovu prikupljenih podataka vršiti proveru ispunjenosti uslova i u roku od par dana ćemo imati preliminarne liste i studenti će putem mejla dobiti sve informacije – rekla je Marić.

Telegraf.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments