Foto: Vox

U vazduhu je trenutno prisutno 12 vrsta polena drveća sa alergenim svojstvima, a sa prvim danima maja očekuje se i početak cvetanja polena trava, pa alergične osobe treba na vreme da počnu sa svojim terapijama i usklade svoj izlazak u prirodu.

Rukovodilac grupe za monitoring alergenog polena – Agencija za zaštitu životne sredine Mirjana Mitrović izjavila je za Tanjug da je ovo period kada cveta drveće i da se u vazduhu beleži oko 12 polenovih zrna cvetalog drveća.

-Dosta su se sugrađani javljali i pre praznika kako bi znali kakva je situacija i, naravno, uskladili svoja kretanja i terapije, kako ne bi došli u situaciju da se tokom malog produženog odmora razbole ili da imaju burnije reakcije – rekla je Mitrović. Navela je da je trenutno prisutan polen breze, koja ima najveći alergeni potencijal, tačnije to zrno ima najviše alergenih komnponenata i da se, uglavnom, kada pacijenti kod lekara i alergologa izvrše probe ustanovi da je polen breze taj koji im izaziva najburnije reakcije.

-Međutim prisutno je još 11 polenovih zrna koje međusobno svojim unakrsnim reakcijama pogoršavaju kliničku sliku osoba koje su alergične. Tu su još i vrba, javor, jasen, orah, pltani, četinari – rekla je Mitrović. Dodala je da se sa lepim danima očekuje i polen duda i da će sa prvim danima maja, posle vlage koja pogodije svim biljkama, pa i travama, početi emitovanje i polena trava, koja je takođe veliki problem za alergične osobe.

Mitrović je navela da se na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine, kao i na Android aplikaciji “Polen Srbija”, može pratiti kakve su vrednosti polena u 24 grada. Istakla je da građani ne treba sami da se leče, već da, u dogovoru sa lekarima, počnu terapiju 10 dana pre nego što krenu alergeni na koje su alergični.

Tanjug

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments