Foto: orca.rs

Slepi miš mali potkovičar (Rhinolophus hipposideros) otkriven je krajem marta u poznatom pećinskom skloništu na periferiji Vršca, prvi put na teritoriji Vojvodine, saopštio je Prirodnjački muzej u Beogradu. Tokom redovnog pregleda poznatog pećinskog skloništa na periferiji Vršca, prvi put zabeležena su dva odrasla mužjaka slepog miša mali potkovičar, što je ujedno i prvi nalaz u Vojvodini, gde je do sada poznato 25 vrsta slepih miševa, od ukupno 31 na teritoriji Srbije.

Jedinke malog potokovičara registrovali su kustos-savetnik zbirki sisara Prirodnjačkog muzeja u Beogradu dr Milan Paunović i čuvar prirode JP “2. oktobar” iz Vršca Milivoj Vučanović, koje se stara o Predelu izuzetnih odlika “Vršačke planine”.

Mali potkovičar do sada nije nalažen u celoj Vojvodini i peripanonskim delovima središnje Srbije, a prisutan je u pobrđu i planinskim krajevima južno od Save i Dunava. Pojedinačne jedinke te vrste zimuju u podzemnim skloništima, pre svega u pećinama i jamama, a tokom leta svoje male porodične kolonije, koje čine 15 do 30 ženki sa mladuncima, formiraju u napuštenim kolibama, zgradama i toplijim potkapinama. Najveće zimovalište te vrste slepih miševa u Srbiji je Rajkova pećina kod Majdanpeka gde je beleženo prosečno preko 300 jedinki – izjavio je za “Blic” Milan Paunović.

Foto: Ivana Budinski / Privatna arhiva

Prema njegovim rečima, prvi nalaz vrste mali potkovičar, kao i nedavni nalazi sredozemnog potkovičara Rhinolophus euryale u okolini Vršca, posledica je pre svega blizine obronaka južnih Karpata u susednoj Rumuniji i severoistočnoj Srbiji gde žive pripadnici tih vrsta, ali i postojanja jedinog pogodnog skloništa pećinskog tipa koje se u celoj Vojvodini nalazi samo na Vršačkim planinama.

– Treba da smo srećni što su se oni pojavili i u tim krajevima jer, što je više slepih miševa to je manje letećih noćnih insekata koji mogu praviti probleme. Insekti ugrožavaju useve, voćnjake, a slepi miševi se hrane njima i od velike su pomoći čoveku. Upravo zbog toga oni su strogo zaštićena vrsta u Srbiji zato što pomažu ekosistemu i održavaju ravnotežu, odnosno kontrolišu brojnost insekata koji bi se bez njih previše namnožili – ističe naš sagovornik uz napomenu da tu nema mesta za bilo kakvu paniku jer su slepi miševi izuzetno korisni te da se kod nas nažalost uveg gledaju u negativnom kontekstu koji je pojava korone samo pospešila.

– Slepe miševe ne treba nikako kriviti već razbiti predrasude i držati ih što bliže ljudima -zaključuje Paunović.

Monitoring slepih miševa u Srbiji Prirodnjački muzej obavlja u okviru projekta „Ekološka mreža Srbije“ čiji je nosilac Biološki fakultet Univerziteta u Beogradu.

blic.rs

Foto: orca.rs
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments