Foto: Shutterstock

Epidemiološkinja Instituta za javno zdravlje Vojvodine Svetlana Ivić izjavila je da je u pokrajini registrovano 950 HIV pozitivnih osoba, a od tog broja oko 50 odsto je iz Južnobačkog okruga, odnosno iz Novog Sada.

Povodom obeležavanja 1. decembra, Međunarodnog dana borbe protiv side, Ivić je rekla da se godišnje registruje oko 20 novih slučajeva, kao i da je taj broj bio najveći na godišnjem nivou 2020, kada je registrovano novih 69 HIV pozitivnih osoba, prenosi Beta.

– Imamo trend porasta novotkrivenih infekcija – rekla je Ivić i dodala da zabrinjava to što se najveći broj novih slučajeva infekcije otkrije tek kada se pojave znaci oboljevanja.

Ona je ukazala na značaj pravovremenog testiranja i dodala da je testiranje u Institutu za javno zdravlje Vojvodine besplatno.

“Znanjem protiv straha od HIV-a”

Dom zdravlja “Novi Sad” povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a organizuje dva projekta koja govore o ovoj značajnoj temi.

Projekat “Znanjem protiv straha od HIV-a” predstavlja nastavak aktivnosti koje se uspešno sprovode prethodnih godina, a zahvaljujući podršci Gradske uprave za zdravstvo Grada Novog Sada.

Кroz radionice se adolescenti upoznaju sa osnovnim karakteristikama HIV infekcije (epidemiologija, etiologija, patogeneza, klinička slika, dijagnostika i lečenje) načinima transmisije HIV virusa, značaju prevencije i ranog otkrivanja putem testiranja.

Projekat se realizuje kroz radioničarski rad sa učenicima osmih razreda iz 5 osnovnih škola sa teritorije Novog Sada.

Prvi slučajevi HIV infekcije zabeleženi su 1981. godine, a 1. decembar određen je 1988. godine kao datum kada se širom sveta obeležava Svetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a. Glavni cilj je da se putem niza manifestacija podigne svest javnosti o ovoj infekciji, podigne nivo znanja o HIV/AIDS-u, poveća svest o važnosti prevencije i testiranja i utiče na smanjenje stigmatizacije i diskriminacije osoba koje žive sa ovom infekcijom.

Tim povodom Gradska uprava za zdravstvo Grada Novog Sada podržala je projekat “Obeležavanje 1. decembra, Svetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a” koji se realizuju kroz održavanje tribina (tri tribine – dve tribine u osnovnoj i jedna u srednjoj školi) sa učenicima starosti 14-19 godina iz jedne osnovne i jedne srednje škole na teritoriji Grada Novog Sada.

Osnovne teme tribina su upoznavanje adolescenata sa HIV infekcijom i osnovnim karakteristikama ovog oboljenja sa očekivanjem da povećanje znanja o transmisiji može da utiče na stavove i uverenja o HIV-u i da dovede do smanjenja stigme i diskriminacije osoba koje žive sa ovim hroničnim stanjem.

Blic.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments