Škola Đorđe Natošević, osnovana je 1955. godine, a od samog početka važi za jednu od najboljih u gradu. Mnogi poznati Novosađani grejali su klupe ove škole. Segment iz kog dolazi svakako najviše poznatih đaka je sport, a učenici “Đokine” škole kako je oni iz milošte zovu, osvojili su čak 12 olimpijskih medalja.

Prva medalja koju je doneo neko od bivših učenika je bronzana medalja iz Moskve 1980. godine. U pitanju je košarkašica Jasmina Perazić. Ona je svoj talenat otkrila baš u ovoj školi i to sa samo 10 godina. Već sa 15 godina kao veliki talenat otišla je u Sjedinjene američke države. Posle uspešno završene škole igrala je za Univerzitet Merilend. Za reprezentaciju Jugoslavije dva puta je nastupala na Olimpijskim igrama, u Moskvi 1980. kada je osvojena bronza, i četiri godine kasnije u Los Anđelesu kada je osvojno šesto mesto. Bila je najkorisniji igrač Preolimpijskog turnira 1984. u Havani. Ova bronza je inače i prva olimpijska medalja za naš ženski sport.

Već sa 15 godina kao veliki talenat Jasmina je otišla u Sjedinjene američke države. Posle uspešno završene škole igrala je za Univerzitet Merilend.

Vaterpolisti, braća Duško i Gojko Pijetlović, Miloš Ćuk i golman Slobodan Soro doneli su osim olimpijskih i medalje sa svetskih i evropskih takmičenja. Košarkaš Darko Miličić takođe je pohađao ovu školu iako on nije osvojio nijednu olimpijsku medalju, igrao je za NBA. Osim u košarci, Darko se oprobao i u kik boksu.

eurohoops.net

Aleksandra Sanja Ivošev osvojila je čak dve olimpijske medalje za Srbiju 1996. godine u Atlanti. Tada se okitila bronzom i zlatom. U karijeri je uspela da osvoji i jednu bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu u Budimpešti, ali ipak ostaće zlatnim slovima upisana u istoriju jugoslovenskog i srpskog sporta po neverovatnom uspehu na letnjim Olimpijskim igrama 1996. godine u Atlanti. Kako je pisao portal Sportska sećanja, Sanja je došla u Atlantu kao malo poznata takmičarka i nisu joj se davale velike šanse za dobar plasman, ali je ona prvo osvojila bronzanu medalju u disciplini vazdušna puška, da bi nekoliko dana kasnije napravila senzaciju i osvojila prvo zlato na Olimpijskim igrama za SRJ. Na olimpijadi 2008. u Pekingu iz streljaštva nas je predstavljao Nemanja Mirosavljev i on je osvojio 4. mesto.

Sanja je došla u Atlantu kao malo poznata takmičarka i nisu joj se davale velike šanse za dobar plasman

Sportska sećanja

Kapiten ženske košarkaške reprezentacije Jelena Milovanović Brus, takođe je bila učenica ove škole, a donela je bronzanu olimipijsku medalju sa igrara 2016. godine u Riu.

Foto: MN Press

Mihail Dudaš učestvovao je na Letnjim Olimpijskim Igrama u Londonu 2012. godine, ali je iz zdravstvenih razloga ostao bez rezultata i plasmana.

On je bivši učenik OŠ Đorđe Natošević, a trener mu je na početku karijere bio sadašnji direktor škole Nedeljko Đorđić, koji se nakon atletike posvetio fudbalu i jedno vreme bio je trener Milošu Krasiću i Milanu Lanetu Jovanoviću čija deca sada pohađaju ovu školu. Lazar Jovanović krenuo je očevim stopama i već sada gradi ozbiljnu fudbalsku karijeru. Deca odbojkaša Andrije Gerića takođe pohađaju ovu školu.

Nikola Bilić

4 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Filozof
13/04/2021 16:30

Miloš Ćuk je išao u OŠ “Sonja Marinković”.

komsaa__
13/04/2021 17:35

logicno kad je u starom gradu

Zoran
13/04/2021 17:46

Prosto je ne verovatno da ne pomenete košarkašicu Slobodanku Tuvic koja je igrala u wnba za Feniks 4 sezone i 11 sezona evroligu. 19 klupskih trofeja u Evropu. Reprezentativka.A ziveli je na 50m od škole i pohađala istu. Vaša Novosađanka koja i danas živi u Novom Sadu. Članica stručnog saveza za žensku košarku u KSSu.Sve ovo možete naći na Googleu.
Bas je nevjerovatno da autor texta ne zna to. Ja bih rekao velik greska!

Milena
14/04/2021 12:50
Reply to  Zoran

Divna Boba Tuvic!