Foto: National League of Cities
Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) podržalo je inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića za izmenu Krivičnog zakonika.

Time bi bile pooštrene kazne za silovanje, obljubu nad detetom, nasilje u porodici i nad nemoćnim licem.

Iz udruženja su naveli da se osnov za pooštravanje zaprećenih kazni nalazi “ne samo u okviru opšte svrhe propisivanja i izricanja krivičnih sankcija, već i u okviru svrhe kažnjavanja, u smislu specijalne i generalne prevencije, izražavanja društvene osude, jačanja morala i učvršćivanje obaveze poštovanja zakona, uz ostvarivanje principa pravednosti i srazmernosti između učinjenog krivičnog dela i težine krivične sankcije”.
“Navedena inicijativa vodi i daljem proširenju polja primene kazne doživotnog zatvora, koja ubrzano nalazi svoje mesto u sudskoj praksi, imajući u vidu više donetih pravnosnažnih presuda u kojima je navedena kazna izrečena za najteža krivična dela”, piše u saopštenju Udruženja sudija i tužilaca Srbije.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče je izjavio da je Vladi podneo “Akt za izmenu zakona o silovateljima” po kom bi zatvorska kazna za silovanje bila povećana sa pet na 25 godina, a u nekim slučajevima i na doživotnu.
“Ako je učinjeno prema maloletnom licu, od 20 pa do doživotne kazne, a isto će biti i sa nemoćnim licem i detetom. Upetostručio sam minimalnu kaznu, a za najteža dela sam uporedio sa najtežim delima i ubistvima”, rekao je Vučić.
Beta
2 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
SNS Uzivo
22/10/2022 23:40

Medju kolegama u pravosudju poznatiji kao USTA.. (zavrsi rec) 🙂

Last edited 1 mesec ranije by SNS Uzivo
Advokat
23/10/2022 13:03
Reply to  SNS Uzivo

Udruzenje USTaša, recite slobodno…