Foto: Promo

Prve dve izložbe Izvan centra, festivala savremene umetnosti Dunavski dijalozi, otvorene su prošlog vikenda u Sremskoj kamenici i Čereviću, a 19. i 20. avgusta očekuju nas još tri umetnička događaja ovog projekta.

Izložbu u Zavičajnom muzeju u Čereviću možete pogledati do 23. avgusta, kao i izložbu u dvorcu Marcibanji-Karačonji u Sremskoj Kamenici.

Foto: Promo

Izložba u Karlovačkoj gimnaziji u Sremskim Karlovcima biće otvorena 19. avgusta i trajaće do 30. avgusta, kao i izložba u Mihizovoj kući u Irigu, a Performans „Umetnički prepleti” će biti održan 20. avgusta u 19.00 časova na više lokacija na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Festival Dunavski dijalozi 2022 deo je programskog luka Dunavsko more – EPK 2022, a ove godine poseban fokus stavlja na decentralizaciju umetnosti i zato su izložbe Izvan centra centralni događaj festivala.

One se održavaju “izvan centra”, kako i sam naziv kaže, odnosno u mestima označenim kao područje 021 – Irigu, Sremskim Karlovcima, Sremskoj Kamenici i Čereviću, što će lokalnim zajednicama doneti snažnu potvrdu njihove pripadnost svetu, jer upravo u ovim mestima, pored Srba, žive pripadnici različitih manjinskih nacionalnih zajednice. Lokacije izložbi i umetničkih događaja su birani na osnovu kriterijuma da pripadaju kulturno-istorisjkom nasleđu.

Foto: Promo

“Ideja decentralizacije kulture je, ne samo u tome da se kultura prikaže “van centra”, već da se ljudima u tim mestima da mogućnost interakcije sa umetnicima i da im se približi autentično, originalno umetničko delo”, objašnjava Sava Stepanov, umetnički direktor festival.

Projekat Izvan centra ukazuje na bogatstvo različitosti kao zajedničku tekovinu Evrope, podunavskog regiona i Vojvodine i  univerzalnu vrednost koju je neophodno negovati u aktuelnom vremenu. Kroz ove umetničke događaje predstavljaju se dela značajnijih aktera savremenih umetničkih zbivanja iz država podunavskog regiona – Nemačke, Austrije, Slovačke, Mađarske i Srbije.

Foto: Promo

Selektori za izbor učesnika četiri izložbe su srpski umetnici Dejan Kaludjerović koji živi u Beču, Sombati Balint iz Budimpešte, Olja Stefanović-Triaška iz Bratislave i Milovan Destil Marković iz Berlina. Oni su u svom okruženju odabrali umetnike tamošnjih manjinskih nacionalnih zajednica ili “gastarbajtere” iz podunavskih zemalja i tako spojili različite kulture koje deluju u podunavskom regionu.

Izložbe organizuje galerija Bel art uz podršku Delegacije EU u Srbiji.

 

PROGRAM IZVAN CENTRA:

DVORAC KARAČONJI, Sremska Kamenica

Selektor: Bálint Szombathy

Trajanje: 13. do 21. avgust

Umetnici: Bálint Szombathy, Kerekes László, Rokko Juhász

ZAVIČAJNI MUZEJ ČEREVIĆ

Selektor / Dejan Kaluđerović

Trajanje: 13. do 21. avgust

Umetnici: Dejan Kaludjerović, Thomas Geiger, Belinda Kazeem-Kamiński.

MIHIZOVA KUĆA Irig

Selektorka / Olja Stefanović Triaška

Trajanje: 19. do 28. avgust

Umetnici/e: Olja Triaška Stefanović, Jana Hojstričová / Palo Macho, Hoa Nguyen Thi, Jan Triaška

KARLOVAČKA GIMNAZIJA,  Sremski Karlovci

Selektor / Milovan Destil Marković

Trajanje: 19 .08. – 10.09.

Umetnici/e: Milovan Destil Marković, Claudia Chaseling, Inna Artemova

PETROVARADIN

Događaj: 20. avgust

Umetnici/e:

  • Ples /  Frosina Dimovska i Jelena Alempijević, Plato ispred sata Petrovardinske tvrđave
  • Performans / Marija Iva Gocić i Kovina Andrić, Petrovaradinska tvrđava
  • Muzika / Gudački kvartet TAJJ, Trg Prote Mihaldžića

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments