Претрага
Претрага
Close this search box.

Uskoro u Nišu: EVROPSKO PRVENSTVO u paraglajdingu, takmičenje već nazivaju ISTORIJSKIM

Foto: prinscreen

Prvenstvo se organizuje uz podršku Vlade Republike Srbije, Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, Sportskog saveza Srbije, Grada Niša i Gradske opštine Pantelej Niš.

Vazduhoplovni savez Srbije organizuje od 25. jula do 6. avgusta organizuje 16. Evropsko prvenstvo u paraglajdingu, u disciplini prelet, a sudeći prema kvalitetu pilota, nema sumnje da će ovo biti najjače takmičenje ove vrste u istoriji paraglajdinga.

Svečano otvaranje prvenstva biće upriličeno 25. jula u Nišu, kod Oficirskog doma, kada posetioce očekuje i prigodan koncert, defile učesnika i otvaranje takmičenja od strane delegata Svetske vazduhoplovne federacije FAI. Glavna poletišta nalaziće se na Svrljiškim planinama kod Niša, iznad sela Oreovac, odakle će trke počinjati svakog dana tačno u podne.

Evropsko prvenstvo u paraglajdingu okupiće 130 najboljih pilota iz 30 zemalja Evrope, ali i iz nekoliko zemalja Južne Amerike, Azije i Afrike, s obzirom da je reč o otvorenom evropskom prvenstvu. Organizacioni tim sa više od 60 stručnih lica za vazduhoplovni sport, vodiće računa da takmičenje protekne u najboljem redu, a sve pod rukovodstvom glavnih organizatora Željka Ovuke i Gorana Vučkovića.

– Ovim bezmotornim letelicama pravo je umeće upravljati i vršiti prelet samo na osnovu raznih atmosferskih pojava, u kojima je najviše važna termička aktivnost i jačina i smer vetra. Trke paraglajdera odvijaće se u više pravaca, u zavisnosti od vremenskih prilika, a planirane su trke do 100 kilometara u pravcu Dimitrovgrada, Zaječara i Leskovca, pa čak i Vranja – najavljuju organizatori.

Prema njihovim rečima, tokom takmičenja koristiće se najsavremenija satelitska oprema za praćenje pilota, a podršku će pružati i helikopterski tim, kao i Crveni krst.

Neizvesnost po pitanju pobednika je velika s obzirom na žestoku konkurenciju – stoga će reprezentacija Srbije poslati svoj najjači šestočlani tim, u nadi da će uprkos svemu osvojiti Evropu.

Organizatori posebno zahvaljuju Ministarstvu omladine i sporta, Gradu Nišu, Gradskim opštinama Pantelej, Niška Banja i Medijana, Ministarstvu unutrašnjih poslova,i Ministarstvu odbrane i drugim državnim institucijama.

telegraf.rs/nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti