Foto: N portal

Danas nas je dočekala tužna vest da je jedan od najuglednijih kompozitora s ovih prostora, Kornelije Kovač, preminuo u 81. godini. 

Nakon što je i sam bio čaln dve grupe, Indexi i Korni grupe, Kovač je komponovao pesme za mnoge jugoslovenske zvezde, poput Zdravka Čolića, Bisere Veletanlić, Mikija Jevremovića i Nede Ukraden.

Kovač je uradio pesmu “April u Beogradu” 1975. godine za Zdravka Čolića, jednu od najlepših pesama. Tu su i “Ti možeš sve”, “Zvao sam je Emili”… Ima nekoliko verzija priča kako je čuvena pesma “April u Beogradu” nastala. Numera je kreirana kada je Kornelije Kovač služio vojsku. Tada je čuveni kompozitor, kako se priča, bio navodno sa jednom devojkom.

Pesma “Zlatni dan” Bisere Veletanlić takođe je komponovana od strane Kornelija, kao i pesme Lepe Brene “Sanjam” i “Janoš”. Komponovao je i pesmu Saše Vasića “K’o lijana”, ali i jednu od najvoljenijih pesama uz koje su tugovale i volele ranije generacije “Ti samo budi dovoljno daleko”, Generacije 5.

Kornelije je komponovao muziku i za TV serije i filmove. Tako je poznat po muzici za filmove “Došlo doba da se ljubav proba”, “Ćao inspektore”, “Hajde da se volimo” i serije “Porodično blago” i “Cvat lipe na Balkanu”.

nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments