Foto: Providence Health Care

Prema podacima Er vižuala Vankuver, Kanada, je ovog jutra najzagađeniji veći grad u svetu, a Beograd je na šestom mestu po kvalitetu vazduha.

Indeks zagađenja je u 8.00 časova iznosio 156, što znači da je vazduh nezdrav.

Na prvom mestu na listi velikih gradova u 8.00 časova našao se, iznenađujuće, Vankuver (187), na drugom Dubaji, Lahore, Čengdu, Kuvajt. Nezdrav vazduh udišu i u Delhiju, Sijetlu, Zagrebu, Portlandu.

Kada je vazduh “jako zagađen”, zdravstvene tegobe se mogu javiti u celoj populaciji, s tim što se kod starih, dece i osoba sa oboljenjem srca i pluća mogu javiti ozbiljnije zdravstvene tegobe nego u populaciji zdravih osoba.

Preporuka za osetljive grupe je da izbegavaju naporne aktivnosti na otvorenom koje su praćene ubrzanim i dubokom disanjem i da te aktivnosti obavljaju u zatvorenom prostoru dok se ne poboljša kvalitet vazduha.

Preporuka za ostale u populaciji je da skrate dužinu i intenzitet napornih aktivnosti i da prave češće pauze u svim aktivnostima na otvorenom.

Obične, hirurške maske mogu samo malo da pomognu, kako bi se smanjila iritacija disajnih puteva, ali PM čestice prodiru i kroz njih.

Preporuka je i da se ne otvaraju prozori u delovima dana kada je zagađenost najveća. Na tržištu postoji i veći broj prečišćivača vazduha koji mogu pomoći da se vazduh u zatvorenom prostoru pročisti.

rts.rs/nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments