Foto: Pexels

Ukusni su i skoro kao čips – ne možete pojesti samo jednu kokicu. Ali previše kokica takođe može izazvati neke neželjene efekte.

Zašto su kokice dobre?

Vlakna i proteini

Kokice imaju svoje prednosti, pa pomažu u kontroli telesne težine jer sadrže vlakna i proteine. Kada jedete kokice, lako se zasite, a da ne pojedete previše kokica. Najbolje kokice su one koje iskokate na šporetu. Ako pojedete tri šolje ovako spremljenih kokica, potrošiti 3,6 grama vlakana za manje od 100 kalorija.

Antioksidansi

Kokice bogate antioksidansima koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala koji mogu izazvati oštećenje ćelija. Neželjeni efekti izazvani kokicama

Gasovi

Kokice mogu izazvati gasove i nadimanje kod nekih ljudi koji ne vare žitarice od celih žitarica ili ako jedu previše kokica. U tom slučaju savetuje da pazite na svoju porciju kako biste pili vodu. Kokice su odličan izvor proteina, ali bez vode, dijeta bogata vlaknima može dovesti do nelagodnosti i zatvora.

Povećan unos kalorija

Kokice od celog zrna napravljene na vrelom vazduhu sadrže mnogo hranljivih materija, ali kada dodate velike količine putera i soli, dodaju se i kalorije. Prethodno upakovane kokice sadrže trans masti i zasićene masti, a to su dve vrste masti čiji unos želite da ograničite. Ako želite da kokice budu niskokalorične, umesto putera dodajte začine i začinsko bilje ili ulje avokada.

gradskeinfo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments