Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Na spomen obeležju potpukovnika i kompozitora Josifa Runjanina (1821-1878) danas su položeni venci uz prigodan program u čast 200 godina od rođenja ovog srpsko-hrvatskog velikana.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izrazio je zadovoljstvo što je Zavod za zaštitu spomenika kulture ove godine, nakon gotovo jednog veka, obnovio spomenik Josifu Runjaninu istakavši da je reč o čoveku koji je mnogo zadužio i Hrvate i Srbe verujući u njihovo bratstvo i jedinstvo do poslednjeg dana.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Posle bezmalo jednog veka obnovljeno je grobno mesto u Novom Sadu na Uspenskom groblju. Verujem da velika većina Novosađana i ne zna da se u našem gradu nalazi spomenik čoveku koji je mnogo zadužio i Srbe i Hrvate. Nikada se nije odrekao svog srpskog porekla i pravoslavne vere, a nesebično je svoju ljubav poklonio i hrvatskom narodu. Josif Runjanin je iskreno verovao u južnoslovensku slogu i bratstvo. Možda to danas deluje otrcano, ali on je verovao u zajedništvo i Hrvata i Srba – istakao je Vučević.

Prisutni su mogli da čuju da je Josif Runjanin imao veoma bogat život, od rodnih Vinkovaca do upokojenja ovde, u Novom Sadu. Predsednik Srpskog narodnog vijeća u Republici Hrvatskoj Milorad Pupovac ocenio je da je obeležavanje ove godišnjice važno za Srbe u Hrvatskoj i Hrvate u Srbiji, zato što je Josif Runjanin stvorio istorijsku sponu između dva naroda.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Kako je istakla predsednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji Jasna Vojnić, poruka njegovog života može da stane u jednu rečenicu: Narodi mogu stajati zajedno i započeti nove projekte za dobru budućnost.

Josif Runjanin poznat je po tome što je komponovao hrvatsku himnu. Njegova poznata dela su ”Rado ide Srbin u vojnike” i ”Lijepa naša domovino”.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments