Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić
Veliki broj radnika Gradskog saobraćajnog preduzeća najavio je da će u ponedeljak, 7. februara, obustaviti rad ukoliko im se ne uvećaju zarade.

Iz uprave gradskog prevoznika za NS Uživo ističu da su svesni toga da bi plate radnicima trebalo da budu veće, ali da to ne zavisi od njih.

-Ni u jednom momentu u preduzeću u prethodnom periodu nisu ignorisani zahtevi zaposlenih za povećanjem zarada, jer se slažemo da one trebaju da budu veće. Nažalost, gradski prevoznik je od početka pandemije suočen sa veoma teškom finansijskom situacijom i svakog meseca je potrebno 130 miliona dinara da bi se održao sadašnji nivo plata koje nisu ni jedan mesec kasnile i isplaćivane su po dogovoru do 15-og – kaže Ivan Radojičić, direktor JGSP „Novi Sad“.

Dadao je da su uprkos takvoj finansijskoj situaciji, preduzete sve trenutno raspoložive mere, pa su u skladu sa zakonskim mogućnostima povećana primanja zaposlenih, koja su dodatno uvećana i za 7 posto, koje je dao Grad Novi Sad.

Počeli su i pregovori između Grada Novog Sada i Sindikata zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti Novog Sada, Granskog sindikata javnih saobraćajnih i komunalnih deltanosti ”Nezavisnost” i Sindikata zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti Srbije oko predloga posebnog kolektivnog ugovora za javno-komunalna i druga javna preduzeća čiji je osnivač Grad Novi Sad.

– Verujemo da će ti razgovori biti brzo okončani i da će se postići dogovor koji će dati mogućnost da na osnovu našeg kolektivnog ugovora isplatimo veće zarade zaposlenima.  Zbog toga smo zamolili naše zaposlene da se vratimo razgovorima, jer jedino tako možemo pronaći zajedničko rešenje. Nadamo se da će njihov sledeći korak biti odluka da pregovorima dođemo do pozitivnog ishoda za ovu situaciju, te da ne bude obustave rada- navodi Radojičić.

Inače, preduzeće je redukovalo određene polaske na gradskim linijama zbog velikog broja bolovanja – od 629 vozača na bolovanju ih je bilo i do 130, što je za polovinu više od projektovanog broja vozača potrebnih za obavljanje aktuelnog reda vožnje.

Kako ističu, čim se situacija sa bolovanjima stabilizuje, gradski prevoznik će saobraćati bez redukcija.

nsuzivo.rs

6 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Ratko
03/02/2022 14:24

Samo povecajte platu i niko ni na bolovanje nece otici.

Oposit
03/02/2022 14:31

Mogu li i gradjani da dodju da podrze protest?

BA82
03/02/2022 15:20

Bravo,tako i treba. Koristimo usluge GSPa,odlazak na posao i uskolu bice problem,ali puna podrska zaposlenima. Ako se ne izborite za sebe-nece niko. I kada pomremo na svojima radnima mestima,vec narednog dana ce nas firme zameniti,tako nas i gledaju. Borite se za sebe.

saša
03/02/2022 21:16

Kolika je plata za šofere u GSP?Pitam za druga koji je godinama na birou,

Milan gsp
04/02/2022 10:25
Reply to  saša

Sasa plata vozaca gsp-a je 63000din

Vozac
03/02/2022 22:11

Ljudi hvala na podrsci!