Foto: Pixabay.com

U ugostiteljskim objektima sve je više zakazanih termina za venačenja, ima ih rezervisanih i u 2023. godini, pa se pojedini mladenci odlučuju da slavlje upriliče i tokom radnog dana.

Dodatnu gužvu stvara i to što su sva venčanja koja su planirana u jeku pandemije korone 2020. i prošle godine zakazana za ovu, dok su sukobi u Ukrajini uticali na rast cena skoro svih artikala potrebnih za venčanje.

 

– Planirali smo svadbu 2020. godine, ali smo zbog korone sve morali da otkažemo. Bila sam očajna, jer smo sve planirali godinu dana unapred. Nismo imali izbora, već da čekamo ili odustanemo od svadbe. Razmišljali smo čak i o tome da odemo kod matičara sa kumovima i to je sve. Međutim, kako se situacija smiruje; odlučili smo da zakažemo venčanje 7. juna. Ipak, neće biti kako smo prvobitno planirali, imaćemo manje gostiju, jer je korona i dalje prisutna, pa ne želimo da rizikujemo – kaže Jovana G.

Pojedine agencije za organizovanje venčanja koje su poslovale u Novom Sadu su tokom korone morale da ili ugase svoje firme, ili da menjaju poslovanja.

Da stvari idu na bolje potvrđuju na sajtovima koji se bave ovom delatnošću. Miloš Savićević, generalni menadžer portala za venčanje Ludi kamen, kaže da je povećan broj zahteva na sajtu, gde su izložene sve ponude u vezi sa onim što je potrebno za slavlje mladenaca.

– Sada se zakazuju i ona venčanja koja su odložena zbog korone. Bukiraju se termini i za sledeću godinu i takva je situacija kako u Novom Sadu, tako i u drugim gradovima u Srbiji. Do te mere se traže mesta u restoranima, da se venčanja zakazuju i radnim danima – kaže Miloš za “Dnevnik”.

Foto: perlahall.com

Podseća i na to da su zbog situacije u Ukrajini cene u restoranima i dekoracije skočile za oko 10 do 25 odsto.

Cene restorana, kako kaže naš sagovornik, variraju i zavise od broja gostiju, od toga kada je venčanje. U Novom Sadu su cene, u proseku, od 22 do 30 evra po osobi, mada ima i onih gde je meni i skuplji od toga.

Razgovarajući s ugostiteljima saznajemo da ima dosta venčanja koja su odlagana, pa su sada došla na red, ali da neki i dalje “čuvaju” stare cene, dok će, kako kažu, u maju ipak morati da regulišu cene menija sa novonastalom situacijom.

Foto: Pixabay.com

– Vraća se period kao što je bio pre korone. Raspoloženje se vraća i oseti se to zadovoljstvo u ljudima kada pripremaju svadbu. Ima slobodnih termina kod nas, mada je subota najzanimljivija. Nismo menjali cene, ali je teško reći šta će se dalje dešavati, pošto su svi artikli poskupeli do 25 odsto – kaže vlasnik objekta “Vidikovac” Jovan Ayić.

Sezona, kažu u restoranu “Ekskluziv NS”, počinje posle Uskrsa kada bi imali i konkretnije podatke o svemu. Menayerka restorana Snežana Borić kaže da je u većini slučajeva broj gostiju manji nego što je to bio slučaj pre korone.

– Prethodnih godina je bilo više zauzetih termina, ali sada to nije tako. Ipak ćemo više znati kada sezona počne – kaže Borić za naš list.

Tokom prethodne dve godine u Novom Sadu je sklopljeno bilu 2.500 brakova, podaci su Matične službe grada Novog Sada. Tokom 2020. sklopljeno je 1.100, a prošle godine bilo je 1.325 venčanja.

S. Aničić Ilić / dnevnik.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments