Golf karavan nije oduvek postojao. Ova karoserijska izvedba pojavila se tek u trećoj generaciji Vagenovog modela, kada su kreativne glave ovog brenda došle na ideju da kupcima Golfa ponude prostraniji, komforniji i praktičniji automobil.

Od te 1993. pa do danas Golf karavan je sastavni deo ponude svake generacije ovog modela. Za kraj 2020. godine VW je spremio nadograđenu “osmicu”. Novi karavan duži je čak 71 mm od svog prethodnika, sa ukuponom dužinom od 4633 mm. Više mesta obezbeđeno je putnicima na zadnjoj klupi, pa je tako dužina ovog prostora veća za 38 mm.

Zapremina prtljažnika porasla je za 6 litara i sada iznosi 611 L. Kada se obori zadnja klupa ukupna zapremina tovarnog prostora naraste na 1642 L, što je 22 litre više nego u prethodnoj generaciji. Ove brojke nisu revolucionarne, one Golf karavan čine dobrim konkurentom u svojoj klasi.

Kakav je novi Golf karavan?

Enterijer karavana u mnogome lici na onaj kod hečbek verzije Golfa 8, što je potpuno očekivano. Nova instrument tabla bogata je ekranima na dodir, a žrtve tehnološkog napretka i futurističkog dizajna, svakako su fizička dugmad i potenciometri koji mnogim vozačima iskreno nedostaju. U gornjoj sekciji enterijera na iznenađenje svih koju su testirali novi Golf, prisutne su i tvrde plastične površine, naravno one su odlično uklopljne odajući utisak kvalitetne izrade i preciznosti, po kojoj su Nemci nadaleko poznati.

Novi karavan, kao i hečbek, nudi paletu trocilindarskih i četvorocilindarskih benzinskih i dizel motora. Takođe u ponudi je i, već poznati, blagi hibrid. Na našem tržištu sigurno će najzastupljeniji biti dizelaši, i to oni 2.0 TDI.

Ovaj agregat je pomalo bučan pri prvom paljenu u jesenjim i zimskim danima, ali je sa svojih 148 KS odličan izbor za pojedince koji traže spoj ekonomičnosti i performansi. Osećaj za upravljačem je poprilično neutralan, iako je novi Golf generalno precizan automobil.

Kupiti ili ne?

Novi Golf karavan nije posebno uzbudljiv i dinamičan automobil, zapravo on je vrlo dosadan, ali na dobar način. Upravo je dosada ono što se očekuje, jer je Golf 8 karavan praktičan i pouzdan, porodilni automobil.

Golf karavan je ekvivalent svakondnevnom paru cipela koje su stvorene da budu udobne i dugotrajne u dnevnim rutinama prosečnog čoveka. One vas sigurno neće izdvojiti iz gomile, ali će biti razumna kupovima koja za uloženi novac nudi sve što vam je potrebno.

Autor: Stefan Koprivica

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments