Spremna je nova uredba o energetski ugroženom kupcu, na osnovu koje će tri puta više domaćinstava moći da umanji račune za električnu energiju ili gas, kao i prvi put za toplotnu energiju, kažu u Ministarstvu rudarstva i energetike.

Svi socijalno ugroženi građani, primaoci dečjeg dodatka i drugih socijalnih naknada, moći će da steknu status energetski ugroženog kupca.

Zoran Ilić, pomoćnik ministarke energetike Zorane Mihajlović, kaže da se novom uredbom planira povećanje broja energetski ugroženih kupaca kroz unapređenje kriterijuma, tako da će, umesto sadašnjih oko 70.000, ubuduće ovakve povoljnosti moći da koristi tri puta veći broj domaćinstava.

On je rekao za TV Vesti da se cene energije i energenata u svetu konstantno menjaju i da država novom uredbom obezbeđuje preventivnu zaštitu najugroženijih građana, saopštilo je ministarstvo.

– Predlogom uredbe definisali smo granicu prihoda do koje se može steći status energetski ugroženog kupca. Za domaćinstva sa jednim članom granica prihoda trenutno iznosi 15.115 dinara, dok je planirano povećanje na 18.258 dinara. Za domaćinstva koja imaju šest i više članova, sa 36.338 dinara planirano je povećanje na više od 70.000 dinara – kaže Ilić.

Prošle godine je, navodi, 68.120 domaćinstava iskoristilo pravo za umanjenje računa i ovom uredbom omogućava se da veći broj njih snizi račune, ali ne samo za električnu energiju ili gas, kako je do sada bio slučaj, već i za toplotnu energiju.

Kaže da će nova uredba pomoći i poljoprivrednim domaćinstvima koja će moći da postanu korisnici pomoći u nabavci energenata i energije samo na osnovu svojih primanja, bez obzira na veličinu imanja kojim raspolažu.

Pomoćnik ministarke je podsetio da Srbija godišnje troši 40 odsto više energije u odnosu na zemlje EU i da su vlada i ministarstvo u saradnji sa lokalnim samoupravama obezbedili pomoć građanima kako bi unapredili energetsku efikasnost u svojim domaćinstvima.

-Povećanje energetske efikasnosti i smanjenje potrošnje energije je ekvivalentno proizvodnji energije iz jedne elektrane. Obezbedili smo finansijsku podršku građanima u iznosu od 50 odsto ukupnih troškova za zamenu dotrajale stolarije i krovova, a pružićemo pomoć i za ugradnju fotonaponskih panela. Time će građani moći da postanu proizvođači-potrošači električne energije, čime će značajno umanjiti svoje račune – zaključio je Ilić.

Novi kriterijumi za niže račune

Gotovo 200.000 domaćinstava steći će status energetski ugroženog kupca, a biće unapređeni i kriterijumi kako bi veći broj ljudi mogao da snizi račune za električnu i toplotnu energiju.

– Svi socijalno ugroženi građani, primaoci dečjeg dodatka i drugih socijalnih naknada, moći će da steknu status energetski ugroženog kupca. Uveli smo i novi osnov, zdravstveni kriterijum, prema kome ukoliko imate člana domaćinstva koji zbog bolesti mora da bude stalno priključen na aparate i neophodna mu je električna energija za održavanje u životu, takvo domaćinstvo, bez obzira na materijalni status, Elektrodistribucija neće isključiti sa sistema – naveo je Zoran Ilić,pomoćnik ministarke energertike Zorane Mihajlović.

dnevnik.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments