Foto: Pexels
Nedavno istraživanje sprovedeno u tri zemlje na tri hiljade ispitanika pokazalo je da se za 10 dana nakon Božića telesna težina poveća u proseku za 0,6 odsto

Praznici su tu – vreme za veselje, jelo i piće. Ali budite oprezni, kažu stručnjaci, jer će najmanje polovina kilograma dobijenih u ovom periodu ostati do duboko u sledeću godinu.

Nedavno istraživanje sprovedeno u tri zemlje na tri hiljade ispitanika pokazalo je da se u 10 dana nakon Božića telesna težina povećala u proseku za 0,6 odsto. Pored toga, pokazalo se da su ispitanici do sledećeg leta izgubili samo polovinu te težine. Naučnici sa Univerziteta Kornel u Njujorku objavili su rezultate u časopisu “New England Journal of Medicine”.

Studija o povećanju težine tokom praznika verovatno nikoga nije iznenadila. Prema Britanskom institutu za javno zdravlje (RSPH), samo na Božić raskošni obroci sadrže u proseku 6.000 kalorija, tri puta više od preporučene dnevne doze.

A te kalorije je teško sagoreti. Za jednu šolju kuvanog vina potrebno je 44 minuta hodanja ili sat i 44 minuta trčanja za tipičnu božićnu večeru.

Naučnici zato preporučuju da lekari savetuju svojim pacijentima veću samokontrolu tokom božićnih praznika.

nsuzivo.rs/rtl.hr

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments