Foto: Screenshot/Youtube

Niška tvrđava dobila je svoju 3D verziju, koja kroz VR vožnju prikazuje ovo gradsko utvrđenje u potpuno drugačijem svetlu. Cilj aplikacije je oživljavanje jedne istorijske epohe ovog grada, a za izradu iste zadužen je student Elektronskog fakulteta Vladan Trkulja iz Niša

Naime, kroz aplikaciju možete da vidite ovo utvrđenje u dnevnom i noćnom svetlu. Prikazano je realistički sa tesnim ulicama i dućanima.

Foto: Screenshot/Youtube

Osim edukacije, ova aplikacija pomaže i u promociji turizma. Kako su mediji preneli, Vladan je 2018. godine došao na ideju da osmisli 3D prikaz Niške tvrđave, kao diplomski rad. U dostavi informacija kako je tvrđava izgledala pre, pomogao mu je Zavod za zaštitu spomenika kulture Niš. Ovo utvrđenje je pod zaštitom države od 6. maja 1948. godine.

Za sada aplikacija nije javno dostupna, promo video i gameplay aplikacije može se videti na youtube-u.
Gradsko utvrđenje u centru Niša na desnoj obali Nišave, koje ima kontinuitet od oko dva milenijuma konstantnog postojanja o čemu svedoče mnogobrojni arheološki nalazi. Kompleks ovog spomenika kulture sačinjen je iz nekoliko celina čiju zajedničku crtu čini postojanje bogatog kulturnog naslojavanja i složena urbana kompozicija prostora različitih namena i funkcija.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments