Foto: nsuzivo.rs
U Novom Sadu je od 2012. godine započeto čak deset projekata od vitalnog značaja za zelene oaze na teritoriji grada, dok su ulaganja u podizanje i održavanje zelenila premašila pet milijardi dinara.

 

Akcije ozelenjavanja grada, uređenja i izgradnje novih parkova, kao i ulaganje u zalivne sisteme postavljeni su kao jedan od glavnih prioriteta gradske uprave, što je više puta isticao i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Novi park između Novog naselja i Detelinare poslednja je lepa vest kada je reč o zelenim površinama na teritoriji grada, a u poslednjih devet godina grad je u zaštićene i nezaštićene parkove, očuvanje i unapređenje zelenila, zalivne sisteme, vetrozaštitne pojaseve i redovno održavanje zelenila uložio više od pet milijardi dinara.

Ekološki aspekt ozelenjavanja grada svakako je jedan od ključnih dugoročnih planova, ali je i kao instant pozitivan efekat na živote Novosađana više nego značajan.

– Mnogo mi znači što imam park u blizini kuće i ne smem ni da zamislim kako bi mi bilo da ga nema. Ovako svako malo prošetam sina, poigramo se, pa nazad kući. Mislim da je ovo važno za sve majke, posebno dok su deca mala, kaže tridesetogodišnja Ana Z. iz Novog Sada.

Slično mišljenje o značaju zelenih oaza za građane sa Anom deli i sedamdesetdvogodišnji penzioner Milan P. sa Podbare.

– Otkako sam u penziji meni je park sve! Svaki dan prošetam, podružim se, popričam i vratim se kući punog srca. Slobodno mogu da kažem da sam odlazak na posao zamenio odlaskom u park, a posebno mi bude lepo u letnjem periodu, kad se skupimo u popodnevnim časovima, kad zahladi. Mada, ima i zima svoje čari, to svakako, poručuje Milan.

Projekti ozelenjavanja grada važni su za sve Novosađane, a i celu Srbiju, jer direktno utiču na kvalitet vazduha, ublažuju klimatske promene i u gradskoj vrevi omogućuju mir, tišinu i povratak prirodi.

Podsećamo, park između Detelinare i Novog naselja zablistaće u punom sjaju sredinom decembra, kada se očekuje završetak poslednjih radova koji su uveliko u toku, a sudeći po tome da je već pun Novosađana, nema sumnje da će ovo biti jedna od novih omiljenih gradskih lokacija.

BRIGA O ZELENILU U NOVOM SADU U BROJKAMA – NAJVEĆA ULAGANJA OD 2012. DO 2021.GODINE:

  1. 2012. godina, izgradnja zalivih sistema: Izgradnja zalivnog sistema na delu Bulevara Evrope, od Кornelija Stankovića do Rumenačke ulice (8 miliona dinara)
  2. PROJEКAT “Realizacija dela aktivnosti predviđenih Programom upravljanja SP “Кamenički park“ za 2017. godinu“ (11.245.659,14 dinara)
  3. 2018. godina, rekonstrukcija parkova: Započeta je i realizovana I faza rekonstrukcije Кameničkog parka (70 miliona dinara);
  4. 2018. godina, izgradnja zalivih sistema: Izgradnja zalivnog sistema na delu Bulevara Evrope od ulice Кornelija Stankovića do Rumenačkog puta (20 miliona);
  5. PROJEКAT “Realizacija dela aktivnosti predviđenih Programom upravljanja SP “Кamenički park“ za 2018. godinu“ (14.043.612,02 dinara)
  6. 2019. godina, rekonstrukcija parkova:II faza izgradnje Кameničkog parka (70 miliona dinara);
  7. PROJEКAT “Realizacija dela aktivnosti predviđenih Programom upravljanja SP “Кamenički park“ za 2019. godinu“ (8.510.690,05 dinara)
  8. 2020. godina, rekonstrukcija parkova:

Tokom 2019. godine zaključen je ugovor i započeta rekonstrukcija Dunavskog parka kao i izgradnja zalivnog sistema koja je završena u 2020. godini (34 miliona dinara);

  1. 2021. godina, izgradnja zalivih sistema:

U toku je izgradnja tri zalivna sistema, u Futoškom parku, u Limanskom parku i na delu Bulevara Evrope od Futoške ulice do kružne raskrsnice na Limanu (121 milion dinara)

  1. PROJEКAT “Realizacija dela aktivnosti predviđenih Programom upravljanja SP “Кamenički park“ za 2021. godinu“ (9.166.021,32 dinara)
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments