Foto: TONS/Aleksandar Milutinović
Novi Sad u septembru dobija prestižnu nagradu Međunarodne Federacije turističkih novinara i pisaca o turizmu – FIJET – “Zlatna Jabuka”.

Međunarodna federacija turističkih novinara i pisaca u turizmu – FIJET osnovana je pre sedamdeset godina u Parizu sa ciljem afirmacije i razvoja održivog turizma i međunarodne kulturne saradnje. Među osnivačkim članovima bio je i legendarni pisac Irwin Shaw, koji je tih godina objavio svoj maestralni roman “Paris, Paris”.

Organizacija je tokom godina stasavala u istinski svetski pokret i danas je pridružen član Svetske Turističke Organizacije Ujedinjenih Nacija UNWTO.

FIJET Srbija je pristupila pokretu 2010. godine, kada je primljena u članstvo na kongresu u Istanbulu.

Nagrada “Zlatna jabuka”, /”La Pomme d’Or” ili “The Golden Apple”/ utemeljena je 1970. godine i zamišljena je kao simbol novih stremljenja i dometa u svetskom turizmu. Dodeljuje se svake godine organizacijama, državama, gradovima ili pojedincima za doprinos u pokretu za ujedinjenje planete kao naše zajedničke domovine.

Od osnivanja, nagradu “Zlatna Jabuka”, dobilo je više od pedeset laureata.

U 2022. prestižnu nagradu dobija Novi Sad i to u godini kada je proglašena za prestonicu kulture Evrope.

Odličje stiže ove godine, 9. septembra, kada će je na ceremoniji u Gradskoj kući Novog Sada, primiti gradonačelnik Miloš Vučević, uz eminentne goste i zvaničnike i delegaciju FIJET, koju će da predvodi predsednik asocijacije, nekadašnji ministar turizma Tunisa g. Tijani Haddad, prenosi RTV.

Program boravka delegacije FIJET organizovan je od 8. do 11. septembra i predstaviće zvanicama kulturno-istorijska bogatstva glavnog grada Vojvodine i ravnice od vinskih puteva, milenijumske zaostavštine Panonskog mora, salašarskih gastro-sadržaja i Set featured image manastira severne “Svete Fruške Gore”.

Blic.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments