Foto: NPR/ Getty Images/ SPUTNIK/AFP/Alexey Druzhinin

Predsednik Rusije Vladimir Putin upozorio je da međunarodne terorističke grupe pokušavaju da prodru u zemlje ZND.

„Kada je reč o pretnjama na prostoru ZND konstatujem da se stepen opasnosti koji predstavljaju DAEŠ i Al Kaida (terorističke organizacije zabranjene u Rusiji) i druge terorističke grupe ne smanjuje. Oni pokušavaju da se probiju u zemlje ZND, formiraju tajne ćelije, a koncentrisanje grupa boraca u Avganistanu i posebno na granicama sa republikama centralne Azije takođe predstavlja potencijalni rizik kada se radi o njihovom proboju u region“, rekao je Putin.

Zemlje ZND treba da jačaju zaštitu ključnih infrastrukturnih objekata, rekao je on obraćajući se na sednici saveta rukovodilaca organa bezbednosti i specijalnih službi ZND.
Ruski lider smatra da je neophodno maksimalno zaštiti važne infrastrukturne objekte i mesta masovnog boravka građana.

„Teroristički akt na Krimskom mostu, pokušaji diverzije na Kurskoj nuklearki, u svakom slučaju, ovakve diverzije su već izvršene oko nuklearne elektrane, kao i mnogi drugi incidenti pokazuju da se moraju preduzeti povećane mera bezbednosti kad je u pitanju kritični važna transportna i energetska infrastruktura“, ocenio je Putin na sastanku.

Konfliktni potencijal u svetu veliki

Putin je rekao i da je konfliktni potencijal u svetu i dalje veliki.

„Danas je naša saradnja od izuzetnog značaja. Konfliktni potencijal u celom svetu je veliki, a takođe i na regionalnom nivou“, rekao je on.
Pojavljuju se novi rizici i izazovi za kolektivnu bezbednost, a to je pre svega posledica drastičnog pogoršanja po pitanju geopolitičkih konflikata, rekao je ruski lider.

Ukrajina instrument politike SAD

On je ocenio da je Ukrajina postala instrument spoljne politike SAD i praktično je izgubila suverenitet, rekao je predsednik Rusije.

Prema njegovim rečima, teritorija Ukrajine pretvorena je u poligon za biološke eksperimente, a sada tu zemlju „pumpaju“ oružjem.

Ruski lider je upozorio da postoje podaci da Kijev planira da upotrebi „prljavu bombu“ za provokacije protiv Moskve.

Putin je istakao da svet menja pred našim očima i postaje multipolaran, ali da neke zemlje na svaki način pokušavaju da održe svoju poljuljanu hegemoniju i „iskoriste širok spektar političkih, vojnih, ekonomskih i informacionih, drugih metoda i sredstava“.

On je precizirao da se radi i o rušenju pravnih mehanizama strateške stabilnosti i o uvođenju jednostranih sankcija protiv onih koji se ne slažu sa njihovom politikom.

Još jedna opasnost za zemlje ZND jeste i širenje stranih plaćenika sa borbenim iskustvom, ukazao je on i dodao da je neophodno to zaustaviti.

Foto: Profimedia

„Neophodno je dalje razvijati saradnju u oblasti borbe protiv terorizma, a posebno nastaviti razmenu informacija o umešanima ili osumnjičenima za terorističke ili ekstremističke aktivnosti, koncentrisati napore na identifikaciju i blokiranje kanala za prodor terorista pod velom migracionih tokova, uključujući širenje stranih plaćenika sa borbenim iskustvom, što predstavlja ozbiljnu pretnju“, rekao je Putin.

Zemlje ZND još se nisu susrele sa takvim terorističkim pretnjama kao što je to sada slučaj, upozorio je Putin i dodao da je zajednički zadatak svih zemalja da zaštite stanovništvo i ojačaju stabilnost.

On je upozorio da na opasnost od crnog tržišta oružjem u Ukrajini.

„Ozbiljne izazove predstavlja crno tržište oružja koje deluje u Ukrajini. U krijumčarenje u druge regione aktivno su uključene prekogranične kriminalne grupe“, istakao je šef ruske države.

Kako je naveo, ne radi se samo o streljačkom oružju, već postoje rizici da u ruke kriminalaca padne i moćnije oružje, uključujući prenosni protivvazdušni raketni sistemi i visoko precizno oružje.

O “Severnom toku”

Putin je nakon diverzija na „Severnom toku 1“ i “Severnom toku 2” izjavio da se time uništava zajednička evropska energetska mreža.

„Ne libe se čak ni direktnih sabotaža. Mislim na organizaciju eksplozija na međunarodnim gasovodima ‘Severni tok’. Faktički, reč je o uništavanju opšteevropske energetske infrastrukture. To se radi bez obzira na to što takve, da tako da kažem, metode, naravno, nanose ogromnu štetu evropskoj ekonomiji, značajno pogoršavaju uslove života miliona ljudi. A, zapravo, prećutkuju ko je to uradio i kome je to u interesu“, objasnio je Putin.

sputnikportal.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments