Foto: Youtube Printscreen/Kosovo online

U opštinama na severu Kosova i Metohije noć je protekla mirno posle poslednjih odluka Prištine i povlačenja Srba iz svih kosovskih institucija.

U severnom delu Kosovske Mitrovice danas u podne biće održan skup kod Spomenika knezu Lazaru.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratiće se večeras u 21 sat javnosti povodom najnovijih dešavanja i poteza Prištine.

08.26 – Srpska lista najavila je za danas u 12 sati skup u severnom delu Kosovske Mitrovice, nakon odluke gradonačelnika četiri većinski srpske opštine na severu Kosova, odbornika, poslanika, ministara u kosovskoj vladi, sudija tužilaca i pripadnika kosovske policije da podnesu neopozive ostavke.

Ta stranka je navela da će “sveopšti narodni skup” biti održan ispred spomenika caru Lazaru, odakle će “jedinstveno i složno poručiti Evropi i svetu” da je njihova jedina država Srbija i predsednik Aleksandar Vučić. “Pokažimo koliko volimo Srbiju. Zastave na prozore”, navodi se u objavi Srpske liste na Fejsbuku.

Mediji su izvestili da je u subotu uveče postavljena bina na mestu gde će biti održan skup, i da je najavljeno da će se odatle obratiti predstavnici Srpske liste zajedno sa onima koji su podneli ostavke u kosovskim institucijama. Na ulicama, banderama, prozorima i terasama kuća i stanova u Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i drugim gradovima na severu Kosova već je okačen veliki broj srpskih zastava, kao i transparenti “Ovo je Srbija”, a zastastave se u Mitrovici dele i prolaznicima.

Gradonačelnik Severne Mitrovice Milan Radojević ranije je najavio da je ideja da se na tom skupu pokaže “nacionalno jedinstvo, privrženost Srbiji i zahvalnost pregovaračkom timu i predsedniku Srbije”.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković kazao je da će u nedelju “moći svi dobro da vide da li na severu (Kosova i Metohije) treba da se vijori plavo-žuti ili crveno-crni barjak, ili srpska trobojka”, kao i da će Srbi na demokratski i miran način učiniti sve da pokažu “pun otpor nezakonitim potezima Prištine i Aljbina Kurtija”.

Skup u Mitrovici dolazi nakon primene odluke Vlade Kosova o preregistraciji vozila sa srpskim tablicama koja je započela 1. novembra izdavanjem opomena vozačima koji to nisu učinili, kao i suspenzije komandira Kosovske policije regiona sever Nenada Djurića zbog odbijanja da sprovodi tu odluku.

08.00 – Đurić: Kosovska vlada antiamerička, izaziva haos i destabilizuje evropski jugoistočni bok. Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić naveo je na Tviteru da u “suštini antiamerička Vlada Kosova izaziva haos i destabilizuje evropski jugoistočni bok u veoma kritičnom trenutku”.

Đurić je podsetio da su to “isti ljudi koji su lično orkestrirali fizički napad na tadašnju američku ambasadorku Trejsi En Džejkobson u centru Prištine” (prim. aut. 2013. godine).

“Najnovije radikalne akcije kosovske vlade (zabrana Srbima da glasaju na opštim izborima, zabrana srpskih tablica i odbijanje reciprociteta, javno odricanje od sporazuma o Zajednici/Zajednici srpske većine uz posredovanje EU i SAD, ignorisanje javnih apela najviših zvaničnika SAD i EU i igranje s vatrom na terenu) su antiameričke, anti-EU i antisrpske. One su i antialbanske”, istakao je Đurić. Ambasador Srbije u Vašingtonu je naveo da “tanko prikrivena šovinistička agenda dovodi obične ljude u opasnost”.

Grupa policajaca simbolično je skinula uniforme. Premijerka Ana Brnabić kaže da su Srbi saterani u ćošak, a da samo žele primenu potpisanih sporazuma. Poručuje da će imati podršku Vlade Srbije.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić istakao je da Srbi napuštaju sve političke institucije – skupštinu i vladu privremene uprave u Prištini, kao i četiri opštine na severu KiM i pravosudne organe, policiju i administraciju.

Kako su saopštili nakon sastanka, odluke ostaju na snazi sve dok Priština ne počne da poštuje sporazume i međunarodno javno pravo, tj. dok ne povuče jednostranu odluku o preregistraciji tablica i ne formira Zajednicu srpskih opština.

Kurir.rs/RTS/Kosovo online

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments