Претрага
Претрага
Close this search box.

Arhiv Vojvodine: Digitalna izložba “Srednjovekovne freske u minijaturi”

Arhiv Vojvodine

Na sajtu Arhiva Vojvodine dostupna je digitalna izložba “Srednjovekovne freske u minijaturi”, čiji je autor Svetozar Pajić Dijak. Radovi su dimenzija 50 x 35 cm, naslikani su na pergamentu.

“Umetničko-kaligrafski ciklus Srednjovekovne freske u minijaturi, nastao je tokom 2018/19, i obuhvata moj izbor fresaka oslikanih u vizantijskom stilu iz srpskih pravoslavnih manastira – carskih lavri, koje su mi bile podsticaj i uzor u slikarsko-kaligrafskoj obradi odabranih tema. Radovi čine nastavak mog višedecenijskog rada na očuvanju srpske srednjovekovne ćirilske rukopisne baštine. Ove minijature, donose novi pristup u prepisivanju odabranih stranica bogoslužbenih knjiga, budući da sadrže ikonopis i kaligrafski ispis tropara prazniku, ili svetom koji se proslavlja, koji su oslikani u religioznoj sceni”, kaže autor Dijak.

“Vešto i strpljivo pero Svetozara Pajića Dijaka, zaneseno lepotom srpskih rukopisnih knjiga, potvrđuje da je nepresušan svetosavski medotočni izvor i nepobediva snaga svetih viteških predaka, da zauvek svedoče od koga smo postali i stasali”, navodi u svom opisu Vesna Bašić, arhivski savetnik.

Autor: nsuzivo.rs/RTV

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti