Претрага
Претрага
Close this search box.

Begeč krije antičko utvrđenje iz 3. veka: I dan- danas poljoprivrednici nalaze keramiku iz perioda Dioklecijana!

Foto: ZZZSK Novog Sada

Nije tajna da su tokom istorije teritorijom današnje Vojvodine vladale mnoge države- od Hunskog carstva do Austougarskog. Među prvima su se pojavili i Rimljani, koji su ovim područjem ovladali još u prvom veku pre naše ere. Sremska Mitrovica, tadašnji Sirmijum, bio im je glavno uporište, ali nastanjivali su se i u blizini Novog Sad, kod Titela i Begeča. Upravo kod tog mesta, Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Novog Sada svrstao je rimsko utvrđenje u kategoriju kulturnih dobara od velikog značaja još 1995. godine

Foto: ZZZSK Novog Sada

Na levoj obali jedne od najlepših reka koja protiče kroz Srbiju, Dunava, pored Begeča, nalazi se antičko utvrđenje sa pristaništem, koje nosi naziv Castellum Onagrinum. Ovo utvrđenje podignuto je za vreme cara Dioklecijana i bilo je sedište jedinica legija.

Iako se ne zna kako je unutrašnjost utvrđenja mogla da izgleda, postoje zapisi da su Austrougari uzimali delove ove građevine kao građevinski materijal, ali i da su se od njega pravile i dve crkve.

Arheološka iskopavanja započela su početkom 20. veka, kao i 60-ih i 70- godina. Ali, od tada nije se radilo na daljem otvaranju istorije značajne za ove prostore i njeno otkrivanje.

Prema rečima poljoprivrednika, čije se plodno zemljište nalazi na korak od istorije, i danas se dok se zemlja obrađuje mogu naći ostaci bedema i keramika. Dovoljno je samo jednom zahvatiti zemlju i videti ostatke istorijskih fakata.

nsuzivo.rs

 

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti

Претрага