Претрага
Претрага
Close this search box.

Bogat koncertni program klasične muzike do 29. aprila u Novom Sadu, a evo i ko sve nastupa

Foto: Pixabay

Tri koncerta klasične muzike biće izvedena tokom tri dana (četvrtak, petak, subota) u Beogradu i Novom Sadu, u prostorima Istorijskog muzeja Srbije, Kolarčeve zadužbine i Gradske koncertne dvorane.

Istorijski muzej Srbije i udruženje “Unica Art” na čijem je čelu violinistkinja Aleksandra Dimitrijević, organizuje novi koncert sutra uveče (četvrtak 27. aprila) u 20 časova u prostoriji ove ustanove kulture.

Muzičko veče nosi naziv “Sudbina umetnika”, kao 15. koncert u okviru treće sezone ciklusa serijala “Muzikom kroz muzej”, na kome će nastupiti sopran Dubravka Nestorov uz klavirsku pratnju Borislava Nestorova.

Na programu su kompozicije Stanojla Rajičića, Miloja Milojevića, Milana Đurđevića, Ljubice Marić, Konstantina Babića, Svetislava Božića, Stevana Hristića, Stevana Stojanovića Mokranjca i Vasilija Mokranjca, a pored njih, biće izvedena i numera iznenađenja iz muzičke arhivske građe Istorijskog muzeja Srbije, što je idejni koncept ovog projekta.

Umetnica Dubravka Nestorov je diplomirala 2000. na Fakultetu muzičke umetnosti – FMU u Beogradu, magistirala je istom fakultetu 2009, a od 2011. radila je sa koleginicom Oliverom Miljaković u Beču (Austrija).

Debitovala na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu 2003. ulogom Mizete u operi Boemi Đakomoa Pučinija, a na sceni istog teatra nastupala je na sceni u operama, od istog autora “Đani Skiki”, kao i “Seviljski berberin” Đakina Rosinija, “Don Đovani” Volfganga Amadeusa Mocarta, “Pajaci” Ruđera Leonkavalija.

Takođe nastupala i u glavnoj ulozi u operi “Mandragola” Ivana Jevtića u Operi i teatru Madlenianum.

U istom zemunskom pozorištu igrala je u raskošnom spektklu – opereti mjuziklu “Jadnici” (Les Miserables), prema romanu Viktora Igoa, dok je bila i deo JDP-a u predstavi “Leons i Lena”.

U okviru festivala BELEF učestvovala u hip hop operi “Zemlja sreće” i u Narodnom pozorištu Beograda glumila u komadu “Figarova ženidba i razvod”, čuvenog makedonskog reditelja Slobodana Unkovskog.

Pijanista Borislav Nestorov, član Udruženja muzičkih umetnika Srbije, rođen je u Beogradu gde je završio nižu i srednju muzičku školu.

Jedan od najpopularnijih programa u sezoni Beogradske filharmonije uz svetske zvezde pijanistu Fazila Saja i dirigenta Džona Akselroda, zakazan je za petak 28. aprila, u velikoj sali Kolarčeve zadužbine.

Beogradska filharmonija će predstaviti hit dela Leonarda Bernštajna, Džordža Geršvina i Antonjina Dvoržaka.

Filharmonijska sezona “Na dobrom putu” stiže do SAD, odnosno do Njujorka, a u slavu “grada koji nikada ne spava”, program spaja slavne zvuke Bernštajnove “Priče sa zapadne strane” i Geršvinove “Rapsodije u plavom” uz virtuoza na klaviru Fazila Saja i Bernštajnovog učenika, Džona Akselroda.

Jedinstveni izraelski umetnik Fazil Saj, veoma je poznat filharmonijskoj publici, kao i Beogradu, jer je nedavno gostovao na Kolarcu u produkciji organizacije “Piano Land” i serije koncerata “Steinway & Sons”.

Njegovi koncerti su uvek drugačiji: direktniji, otvoreniji, uzbudliviji, zato će biti veoma posebno čuti Raspodiju u plavom koju odlikuje specifični džez-stil.

Čest gost filharmonijskih sezona, dirigent Džon Akselrod pravi je izbor za žanrovski raznovrstan repertoar u znaku Njujorka.

Američki kompozitor Leonard Bernštajn zauzima posebno mesto u stvaranju 30-godišnje karijere ovog dirigenta, tokom koje je predvodio više od 175 orkestara, 35 opera i 60 svetskih premijera, čime je postao jedan od vodećih dirigenata današnjice.

Koncert sa Filharmonijom se završava remek delom simfonijske literature “Devetom simfonijom” od Dvoržaka.

Jedna od najperspektivnijih mladih umetnica Srbije Una Stanić, jedan od vodećih mladih zvezda na našoj sceni, Nemanja Stanković i najistaknutiji pijanista svoje generacije, Vladimir Milošević, udružili su svoje talente i kreativne snage u sastavu “Corda piano trio”, koji će se prvi put predstaviti novosadskoj publici u subotu, 29. aprila, u Gradskoj koncertnoj dvorani Novog Sada.

Trio koji je osnovan prošle godine, postao je nedavno deo prestižne evropske umetničke mreže “Le Dimore del Quartetto”, koja unapređuje kamernu muziku i evropsku kulturnu baštinu.

Troje mladih umetnika nosioci su mnogih nagrada, a nastupali su već sa svetskim virtuozima, kao i na festivalima i takmičenjima.

Tako je Una Stanić još 2014. godine postala najmlađi član Bečkog kamernog orkestra, Nemanja Stanković bio je vođa grupe violončela Beogradske filharmonije tokom osam sezona, a Vladimir Milošević proglašen je umetnikom u usponu, od strane Udruženja koncertnih umetnika Njujorka (New York Concert Artists & Asociates), nakon čega je nastupio sa Simfonijskim orkestrom NYCA u sali Merkin hall u Njujorku.

Tanjug

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti