Претрага
Претрага
Close this search box.

ČUVAR TRADICIJE SLOBODAN TRKULJA EKSKLUZIVNO ZA NS UŽIVO: Bogat smo narod, Srbija je zemlja raskošnih talenata, a moje kolege su zmajevi (FOTO)

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Novi Sad je mesto gde se šesti put po redu održava Festival svetla. Osnivač i organizator, Slobodan Trkulja, naš poznati i priznati, multiinstrumentalista, kompozitor, naglasio je da mu je veoma drago što je proslava lunarne nove godine u Srpskoj Atini prepoznata kao lep porodični festival.

-Ovo su najlepše slike koje treba da pošaljemo u svet. Često sam putovao u Kinu, od 2010. do danas, imao sam bezbroj koncerata, turneja, fantastičan nastup i na kineskoj televiziji za novogodišnji program sa pesmom “Tamo daleko”, koja je pregledala više od 16 milijardi puta. Kada doživite takvu vrstu prijema čovek ima potrebu da se oduži- rekao je Trkulja za naš portal.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Trkulja naglašava da bi voleo da se ova saradnja nastavi, jer je prijateljstvo između Srbije i Kine svakim danom sve raskošnije i bolje. Statistika  kaže da je ovu manifestaciju posetilo oko dva miliona ljudi za šest godina, a da su slike koje su poslate u Kinu i svet prijateljska poruka da se njihova tradicija voli i ceni.

-Ono što je najznačajnije, kada dođete uveče kada se lampioni upale, kada se stane sa strane i pogledate sve te divne ljude koji su došli da unosu svetlost i radost u život, tu decu koja su ušla u kao neki magični svet, ta sreća je prvenstveno za mene razlog što se ovo radi.

Balkanopolis je napravio veliki uspeh u ovoj azijskoj zemlji i time prezentovao srpsku tradiciju i kulturu, a pre nekoliko meseci je u prvoj prestonici Kine, Sijanu, potpisan memorandum o saradnji koji podrazumeva i kulturnu razmenu i promociju srpskih umetnika na festivalu “Put svile”.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Moj san će se ostvariti kada za sve umetnike budu znali kao što znaju za mene. Srbija je zemlja raskošnih talenata, moje kolege su zmajevi i verujem da ih u Kini očekuje fantastična karijera- reči su ovog umetnika.

Šta bismo mogli da naučimo od Kineza, a šta oni od nas, obrazložio je naš sagovornik.

-Za okruglim stolom, za jelo, nemate nekoga ko je na čelu, svi smo jednaki. Onda dolazimo u situaciju da na tom okruglom stolu imate poslužavnik koji se okreće i na kojem su sva jela naslagana. Ako hoćete jelo s druge strane, morate da okrenete krug da bi jelo došlo do vas, ali samim tim menjate i svima jela koja su ispred njih. Hteo- ne hteo, ti si u situaciji da moraš da budeš uviđajan prema drugima, da bi oni bili prema tebi. To je situacija gde si uslovljen da jedni prema drugima vodite računa. Oni su timski igrači, imaju kolektivni mentalitet, oni rade zajedno. Mi jesmo invidividue kao narod, svako živi u nekom svom mehuru, ali mi ujedinjeni u ljubavi i veri smo jedno. Učimo ih da sviraju naše tradicionalne ritmove, tu se malo lome prsti. Mi imamo mnogo toga, bogat smo narod. Muzika koju stvaramo je njima predivna lirska fantazija- otkrio je naš sagovornik.

Ivona Karan

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti