Претрага
Претрага
Close this search box.

DA SE NAJEŽIŠ: Mračna soba u Novom Sadu otvorena do petka, a evo šta autor postavke ističe za NS Uživo (FOTO)

Foto: nsuzivo.rs / Pavle Pejić

Mračna soba je audio-vizuelna instalacija, simbioza tri umetnosti, vizuelne umetnosti, kompozicije i performansa, kojima se bavi umetnik Vladimir Lalić već nekoliko godina.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Instalacija je otvorena do petka, 9. septembra, u Skladištu u Kreativnom distriktu, svakog dana od 12.00 časova.

Prvog dana otvaranja ove zamračene prostorije umetnik je izveo pevački performans koji je bio improvizacija, od blagih do sve agresivnijih tonova do potpunog cepanja glasa. Lalić se poslednjih godina bavi operskim pevanjem i nastupa na raznim mjuziklima.

Foto: nsuzivo.rs / Pavle Pejić

– Ideja same mračne sobe bila je da ljudi koji se približe crtežima nacrtanim na pleksiglasu i upere svoju “baklju” koju imaju svi na telefonima, zapravo sami prave teatar senki, koji će u svakom trenutku biti drugačiji i autentičan. Time ljude ističemo kao aktivne posmatrače i učesnike, a ne samo neme recipijente informacija- rekao je za naš portal umetnik Vladimir Lalić.

Mračna soba ne bavi se mrakom, već je to mnogo više rad koji govori o svetlosti. Uvek se postavlja pitanje šta je još dublji mrak od onog koji nam je svima dobro poznat?

U sobi sa plafona vise crteži koji su markerom nacrtani na pleksiglasu o kojima nam je više rekao sam umetnik:

– Crtež je zapravo baza moje umetnosti i ono što je kod mene najbitnije – moj prepoznatljivi rukopis. Simboli koje tu predstavljam su vrlo jednostavni, portreti muva, ptica i tela. Sve su to univerzalni simboli koji su čitljivi svim ljudima na planeti. Ta nacrtana lica često nemaju usta i veoma su izraženog pogleda jer ova mračna soba se bavi pitanjem krivice koja nam baš često ostavi knedlu u grlu i ne znamo kako da izađemo iz tog začaranog kruga – dodao je on.

Foto: nsuzivo.rs / Pavle Pejić

-Samim tim što mi u celoj instalaciji mračne sobe osvetljavamo mrak isto tako i u životu, ako je u nama neki mrak važno je samo da ga rasvetlimo na pravi način – objašnjava Lalić.

Milica Šolaja

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti

Претрага