Претрага
Претрага
Close this search box.

DANAS POČINJE NOMUS – NA OTVARANJU VOJVOĐANSKI SIMFONIJSKI ORKESTAR KOJI BROJI VIŠE OD DECENIJU RADA

Foto: Gradske info

Danas počinje NOMUS – Međunarodni festival novosadske muzičke svečanosti. Ovaj prestižni festival okuplja velika imena u domenu klasične muzike, a već dobro poznati Vojvođanski simfonijski orkestar nastupa na samom početku, na njegovom svečanom otvaranju.

NOMUS – tradicija duga pola veka
Nomus je festival koji je nastao kao delo muzičke omadine Novog Sada. Muzička omladina Novog Sada je udruženje osnovano 1966. godine. Od tada pa do danas, u okrilju delovanja Nomusa učvrstili su se nekoliko muzičkih događaja, od kojih je ovaj koji počinje danas, najznačajniji.

U svom radu Muzička omladina Novog Sada okupila je neke od najpoznatijih imena klasične muzike, ali je i stvorila odlične kontakte u radu sa filharmonijama zemalja u okolini. S toga se novosadskoj publici svake godine pruža mogućnost da uživa u melodijama najpoznatijih dela Štrausa, Mocarta, Betovena, Čajkovskog, Bramsa…

Za 2023. godinu Nomus je doveo neke od najpoznatijih domaćih i stranih izvođača, koji ukuljučuju Vojvođanski simfonijski orkestar koji nastupa zajedno sa solistom Ivom Pogorelićem, Sonju Šarić sa Zagrebačkim solistima, Ratimira Martinovića, „Preda’s project“, Mohameda Rezu Mortazavija, „Romantičari, dobro došli“, Simona Trpčeskog i Prijatelje, kao i Nomus kamerni ansambl i Simfonijski orkestar RTS-a.

Nomus se svečano otvara danas, 18. oktobra, u 20.00 časova u Sinagogi i trajaće sve do četvrtka, 26. oktobra.

Vojvođanski simfonijski orkestar – dobro poznat sastav u Novom Sadu
Vojvođanski simfonijski orkestar nastupa na samom početku festivala, odnosno na svečanom otvaranju. Nastupiće zajedno sa solistom Ivom Pogorelićem. Ovaj orkestar zvanično je osnovan 2011. godine, dok je pre toga njihov rad bio u sklopu Vojvođanskih simfoničara.

Ovaj poznati novosadski sastav trenutno se nalazi pod dirigentskom palicom Aleksandra Markovića, a do sada su sarađivali sa velikim imenima međunarodne muzičke scene.

Takođe, Vojvođanski simfonijski orkestar postao je poznat i po raskošnom repertoaru, a u poslednje vreme i po premijernim izvođenjima.

Vojvođanski simfonijski orkestar čini različiti muzički profesionalci koji sviraju violine, viole, violončela, kontrabas, flaute, klarinete, fagote, trube, horne, harfu, trombone, tube i udaraljke.

Od 2011. godine ovaj sastav imao je preko 150 koncerata, a vremenom su postali nezaobilazni deo Međunarodnog festivala novosadske muzičke svečanosti (NOMUS).

gradskeinfo

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti