Претрага
Претрага
Close this search box.

DANI MATICE SRPSKE U SREMSKIM KARLOVCIMA Šest sedmica književno-naučnog programa

Foto: Vizual

Manifestacija „Dani Matice srpske u Sremskim Karlovcima“, drugu godinu zaredom, biće održana u narednih sedam sedmica u Sremskim Karlovcima, a prvi program – promocija knjige „Plemstvo u srpskoj vizuelnoj kulturi 18. veka“ počinje u 18 sati u svečanoj sali Magistrata, odnosno zgrade opštine.

O delu će govoriti istoričar umetnosti iz Galerije Matice srpske dr Aleksandra Čelovski.

Kroz niz predavanja i tribina, karlovačkoj publici će se do decembra predstaviti petnaestak domaćih univerzitetskih profesora, doktora nauka i naučnih i kulturnih poslenika, koji će se baviti temama iz oblasti nauke, kulture i umetnosti, a koje se, na posredan ili neposredan način, odnose na Sremske Karlovce.

Ovogodišnji program manifestacije odvijaće se u zgradi opštine, Trg Branka Radičevića 1 ili Karlovačkoj gimnaziji.Manifestaciju zajednički organizuju Matica srpska, Opština Sremski Karlovci, Karlovačka gimnazija i Kreativni klub „Eduko“ iz Sremskih Karlovaca, na temelju protokola o saradnji koji su u junu prošle godine potpisali Matica srpska i opština Sremski Karlovci.

Večerašnje predavanje deo je tematskog ciklusa „Nedelja izdavaštva Matice srpske“ u okviru kog će 25. oktobra, u isto vreme i na istom msetu, biti reči o zborniku radova „Porodica Dunđerski – građanska kultura srpske Vojvodine“, a 27. oktobra biti promocija zbornika radova „Istorija naselja opštine Žabalj“. Ciklus posvećen izdavaštvu organizuje se u toku trajanja „Sajma knjiga“ u Beogradu, a Matica srpska će u okviru njega predstaviti svoja izdanja u Sremskim Karlovcima.

Namera organizatora je da se povezivanjem najstarije srpske književne, kulturne i naučne ustanove i grada koji je u istoriji bio središte srpskog nacionalnog, političkog, verskog i kulturnog života želi se pristupi razmatranju specifičnih „karlovačkih tema“ u nauci i kulturi i aktuelizuje zanimanje za njih, kao i da se savremeni naučni pogledi približe širem građanstvu.

Projekat su podržali Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama i karlovačka opština.

dnevnik.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti