Претрага
Претрага
Close this search box.

Đorđe Tabaković: Najveće ime novosadske moderne arhitekture (FOTO/VIDEO)

Foto: Istorijski arhiv Grada Novog Sada

Ukoliko se za Dragišu Brašovana može reći da je najznačajniji srpski arhitekta, onda je nesporno najveće ime novosadske moderne arhitekture Đorđe Tabaković.

Pripadao je nizu prvih srpskih arhitekata koji su prihvatili moderni internacionalni stil, unutar koga će ostvariti svoj individualni arhitektonski izraz.

Od trojice Tabakovića, za arhitekturu Novog Sada kojoj se i danas divimo, svakako najznačajniji je Đorđe Tabaković.

Rođen je u Aradu 3. maja 1897. godine, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju. Studije arhitekture je započeo u Budimpešti, ali je zbog izbijanja Prvog svetskog rata, bio prinuđen da ih prekine. Nakon rata studije arhitekture okončava na Arhitektonskom odseku Tehničkog fakulteta u Beogradu 6. marta 1922.

Naredne dve godine proveo je u Beogradu, kao arhitektonski pripravnik. U periodu od 1923. do 1924. Tabaković se usavršavao u Parizu, u ateljeu arhitekata Eduarda Andrea i Žaka Mišela. U vremenu od 1925. do 1928. Tabaković radi kod oca u Aradu učestvujući u razradi projekata.

Foto: Grdaske info

Od 1928. porodica se seli u Novi Sad gde će Tabaković provesti čitav svoj radni vek. Tako je sa ocem podigao kuću u Novom Sadu, u današnjoj ulici Mike Antića br. 5, u kojoj je živeo do smrti i u kojoj je imao atelje.

Za vreme Drugog svetskog rata Tabaković je prestao sa projektantskom delatnošću i posle rata se više nije aktivno bavio projektovanjem i gradnjom.

Držao je stručna i popularna predavanja, bio je dugo profesor na umetničkoj školi, bavio se, dizajnom, fotografijom, publicistikom, prevođenjem i, povremeno, uređenjem enterijera.

Za desetak godina aktivnog projektantskog delovanja, Tabaković je samo u Novom Sadu projektovao i izveo preko pedeset građevina različitih namena, privatnih kuća i vila, višespratnih stambenih zgrada, javnih i kulturnih ustanova, fabrika, kao i mnogobrojne manje graditeljske poduhvate, kojima se i danas divimo.

Osim u Novom Sadu, njegova dela nalaze se širom AP Vojvodine.

Hotel „Park“, zgrada Crvenog krsta, Dom novosadske trgovačke omladine, Klajnova palata, zgrada društva „Kora hleba“, Tanurdžićeva palata, Sokolski dom (danas Pozorište mladih), samo su neka od dela ovog proslavljenog arhitekte, velikog graditelja Novog Sada.

gradskeinfo.rs

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Хммм...
25.01.2024 12:10

Масон обични…ено како његови граде по Палестини

Povezane vesti