Претрага
Претрага
Close this search box.

Dodeljena književna nagrada “Dositejevo zlatno pero”: Dobitnica Marijana Jelisavčić Karanović, saradnica u redakciji KCNS

Foto: Ustupljene fotografije

Na deseti književni konkurs za nagradu „Dositejevo zlatno pero” pristigla su četrdeset tri priloga, sedam kratkih priča i trideset šest eseja. Žiri u sastavu: Vojislav Jelić, Milica Ćuković i Jana Aleksić doneo je odluku da drugom nagradom odlikuje saradnicu u književnoj redakciji KCNS Marijanu Jelisavčić Karanović za esej „Između Vavilona i Novog Jerusalima: grad u Beogradskim pričama Sime Matavulja i Novobeogradskim pričama Mihajla Pantića”. Prva nagrada dodeljena je Urošu Đurkoviću, druga takođe Sanji Perić, treća Jeleni I. Marinkov, Sofiji Todorović i Milanu Radoičiću, a pohvale Jovani Milovančević i Mladenu Đuričiću.

-Druga nagrada dodeljena je Marijani Jelisavčić Karanović, za esej „Između Vavilona i Novog Jerusalima (grad u Beogradskim pričama Sime Matavljua i Novobeogradskim pričama Mihajla Pantića)”. Funkcionalno primenjujući opsežnu literaturu iz istorije književnosti, sociologije i antropologije, autorka ovog eseja, opredelivši se dosledno za komparativno čitanje, ukazala je na distinkcije u karakterizaciji i koncepciji književnih junaka proze dvojice srpskih pisaca (Matavuljevi likovi su ugavnom došljaci, Pantićevi su od rođenja žitelji Novog Beograda; Matavuljevi likovi su preduzimljivi, aktivni, Pantićevi pak nepokretni, pasivni), obraćajući posebnu pažnju na elemente socijalne stratifikacije gradskih naselja, odnosno na osobeno fikcionalno uprizorenje prostorno koegzistentnih a socijalno isključivih društvenih grupa. Težište analize u ovom eseju sadržano je u praćenju postepene transformacije grada u megalopolis i posledica koje je ova promena donela, a koje je srpska proza, oduvek osetljiva na epistemološke izmene, verno ispratila, pri čemu autorka u fokus svoje interpretacije stavlja pre svega etička pitanja (prisustvo fenomena poput poroka i kriminala) i problem odsustva komunikacije u dehumanizovanim uslovima (pre)bivanja unutar megalopolisa. Za esej Marijane Jelisavčić Karanović, autorke koja je ujedno talentovana prozaistkinja, karakterističan je tečan i izbrušen stil, pažljiv izbor literature, te veoma inspirativan i uzbudljiv postupak argumentacije, nalik veštom proznom građenju sižea – stoji u obrazloženju žirija.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti

Претрага