Претрага
Претрага
Close this search box.

DOGAĐAJ SPOJIO DVE EVROPSKE PRESTONICE KULTURE Gradonačelnik Vučević i gradonačelnik Temišvara Dominik Fric otvorili izložbu “Paralele” u Galeriji Matice srpske (FOTO)

Foto: nsuzivo.rs

Tokom 2016. godine Novi Sad i Temišvar osvojili su prestižne titule Evropske prestonice kulture koje dodeljuje Evropska komisija. Tokom priprema dve kulture su se prepoznale, te je večeras predstavljena izložba u saradnji Galerije Matice srpske i Nacionalnog umetničkog muzeja u Temišvaru, koju su svečano otvorili gradonačelnici dva grada.

Foto: nsuzivo.rs

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević istakao je da je Temišvar najznačajniji kulturno–istorijski centar Srba u Rumuniji, kao i grad pobratim Novog Sada.

Dva gradonačelnika otvorila su izložbu; foto: nsuzivo.rs

-Ova fantastična izložba “Paralele”, koju potpisuju naši kulturni poslanici, potvrda je da je kulturno povezivanje naša dva grada najbolja promocija. Mi imamo šansu da postanemo najprepoznatljivije kulturno mesto u ovom delu Evrope, a sve to utiče na jačanje privrede i turizma, dolazak novih investicija i otvaranje novih radnih mesta. Novi Sad je u maju mesecu imao rekordan broj turista u poslednjih 20 godina. Od ovoh meseca očekujemo još više- rekao je Vučević.

Gradonačelnik Temišvara Dominik Fric istakao je da nas kultura zbližava u vrednostima, ali i u razlikama u mišljenju.

Gradonačelnik Temišvara Dominik Fric nije krio oduševljenje Novim Sadom; foto: nsuzivo.rs

– Čestitamo Galeriji Matice srpske na izložbi „Paralele” posvećenoj umetničkom stvaralaštvu poslednjih sto godina na prostoru istorijskog Banata, kako rumunskog, tako i srpskog. Uveren sam da će mogućnosti za saradnju koje su se pojavile sticanjem titule Evropska prestonica kulture oba grada, značajno ojačati i proširiti most prijateljstva između naših gradova – rekao je Fric.


U toku ceremonije otvaranja izložbe, autorki Aleksandre Čelovski i Mihaele Irimesku, prisutnima su se obratili i upravnica Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević Bugarski, direktor Nacionalnog umetničkog muzeja Temišvar Filip Petku, direktor Fondacije „Novi Sad-Evropska prestonica kulture” Nemanja Milenković i savetnik predsednika Okruga Timiš zadužen za Prestonicu kulture 2023. godine Dan Diakonu.

Izložba će biti otvorena za sve posetioce do 4. septembra.

Na izložbi posetioci mogu videti 60 umetničkih dela; foto: nsuzivo.rs

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti