Претрага
Претрага
Close this search box.

Festival francuskog filma stiže u Novi Sad! Ovo su ostvarenja koja će biti prikazana od 19. juna

Foto: Pixabay/ Bokskapet

Festival francuskog filma biće održan u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Zrenjaninu od 19. do 23. juna i prikazaće i nekoliko filmova sa ovogodišnjeg Kanskog festivala, najavili su danas inicijatori u susretu sa medijima u Mts Dvorani.

“Festival francuskog filma je plod jedne dugogodišnje saradnje između Francuza i Srba, odnosno Francuskog intituta u Srbiji i njegovih partnera. Ta saradnja se oslikava u promovisanju francuskog filma i francuske kinematografije i promovisanju saradnje između Francuske i Srbije”, naglasio je direktor Francuskog instituta u Srbiji Stanislas Pjere.

Pjere je zapazio da je poslednjih godina sve veći broj francuskih frankofonih filmova na festivalima širom Srbije i da “to potvrđuje činjenicu da Sporazum o obnovi kinematografske koprodukcije, koji su 2019. godine potpisale Vlada Srbije i Vlada Francuske, prilikom zvanične posete predsednika Emanuela Makrona Srbiji, ima svoj smisao”.

Tokom festivala, kako je rekao direktor festivala Igor Stanković, biće prikazani brojni filmovi, “koji su već imali svoju projekciju na velikim evropskim festivalima”.

“Ovogodišnje izdanje donosi dosta dobrih filmova. Na otvaranju na Kosančićevom vencu prikazaćemo film “Nepoželjni” Lađa Lija, film koji je prikazan u Torontu… Tradicija se nastavlja posetom značajnih reditelja i značajnih glumaca. Osim toga, prisustvovaće i brojne mlade francuske zvezde u usponu…”, objasnio je Stanković.

Na festivalu će biti prikazani “Druga runda” Albera Dipontela, “Drugi čin” Kentana Dipijea, “Samo nas dvoje” Valeri Donzeli, “Povratak” Katrin Korsini, “Kiselina” Žista Filipa, “Van sezone” Stefana Brizea, “Gospodin Blejk” Žila Legardinija i “Slučaj Goldman” Sedrika Kana.

“To su filmovi koji su obeležili prošlu festivalsku godinu”, zaključio je Stanković.

Francuski glumac Aleksis Maneti izrazio je zadovoljstvo zbog toga što je film “Čuvari formule” juče prilkazan u Francuskoj u više od osamdeset bioskopa i što je već nagrađen brojnim pozitivnim kritikama.

“Film je dobio odlične kritike. O njemu već pišu brojni specijalizovani časopisi, ali i Le Monde. Kritike su da je izvanredan, a da je tema od izuzetnog značaja”, ocenio je francuski glumac.

Ove godine, prestonica Francuske je domaćin Olimpijskih igara pa će na festivalu biti prikazano i nekoliko francuskih filmova na temu sporta u okviru projekta “Ritam francuske kulture”.

U okviru ovog programa biće prikazani filmovi “Home Games” Alise Kovalenko, “Veštice sa Istoka” Ćilijen Faro i “Slalom” Šarlena Favijea.

Tanjug

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti