Претрага
Претрага
Close this search box.

Festival narodnje nošnje „Biserna grana“ u Futogu – defile učesnika, promocija monografije, izložba fotografija i koncerti

Foto: KC Mladost Futog
Festival narodnih nošnji, nakita i oglavlja „BISERNA GRANA“, u organizaciji Kulturnog centra „Mladost“ Futog, biće održana od 29. septembra do 1.oktobra u Futogu. 
Festival „BISERNA GRANA“ jedinstven po svom konceptu u našoj zemlji, u fokus stavlja materijalno folklorno blago – narodne nošnje nakit i oglavlja, sa ciljem da ukaže na značaj očuvanja folklornog nasleđa.

Na ovogodišnjem Festivalu biće priređena revija nošnji na kojoj će se predstaviti gosti iz zemlje i regiona, defile učesnika, promocija monografije, izložba fotografija i koncert gostiju Festvala.

Festival počinje u četvrtak 29.septembra, promocijom monografije i izložbom fotografija „Od Ljubanišča do Debor“ Ljupča Milošeskog iz Makedonije. Otvaranje izložbe je u 19.00 časova u Galeriji KC „Mladost“ u Futogu.

U petak 30.septembra, na programu Festivala je koncert „Stade se biser zlatom nizati“ na kom će nastupiti KUD „Sedmica“ iz Ugrinovaca, gosti iz Hrvatske – KUD „Lipa“ iz Semeljaca i domaćini – Ansambl narodnih pesama i igara KC Mladost Futog. Koncert počinje u 19.00 časova u pozorištu KC „Mladost“.

U subotu 1.oktobra, u 16.00 časova defile učesnika Festivala krenuće sa platoa Kulturnog centra „Mladost“ do Poljoprivredne škole u Futogu, gde će u 19.00 časova biti priređena revija nošnji „Gledam ja, životu se raduju…“ na kojoj će nošnju svoga kraja predstaviti gosti iz zemlje i regiona. U programu, pored učesnika Festivala, nastupiće Senka Nedeljković, sopran, Aleksandar Saša Petrović, tenor, Željko Kostić, violina, Luka Petrović, klavir i DJ YEKELA.

Foto: KC Mladost Futog/ Sandra Crepulja

Ulaz na sve programe Festivala je besplatan.

Organizator Festivala je Kulturni centar „Mladost“ Futog i 2022. godine festival se održava petnaesti put kao deo zvaničnog programa Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2022. u okviru programskog luka Kaleidoskop kulture.

Festival se realizuje pod pokroviteljstvom Grada Novog Sada – Uprave za kulturu Grada Novog Sada i uz podršku Pokrajinskog sekreterijata za kulturu i informisanje i odnose sa verskim zajednicama AP Vojvodine.

Foto: KC Mladost Futog

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti