Претрага
Претрага
Close this search box.

Filmski festival Merlinka od 8. do 11. decembra u Kulturnom centru Novog Sada

Foto: kadrovi iz filmova

Petnaesto izdanje Međunarodnog festivala queer filma Merlinka održaće se od  8. do 11. decembra u Kulturnom centru Novog Sada. Na repertoaru će osam ostvarenja – četiri igrana i četiri dokumentarna filma.

Festival u Novom Sadu 8. decembra u 19 časova otvoriće trans aktivistikinja Helena Vuković, jedna od protagonistkinja dokumentarnog filma “Ex You” rediteljke Miline Trišić, koji će biti prikazan odmah nakon njenog obraćanja. Kroz raznolike životne priče tri transrodne osobe, film „Ex You” postavlja pitanje slobode, razumevanja i prihvatanja u zemljama koje su rastrzane između tradicionalnih principa i težnji ka Zapadu.

Od 21 čas na programu je igrani austrijski film „Probiti led” Clare Stern, čija glavna junakinja, u ranim dvadesetim godinama,beži od pritiska vođenja porodičnog vinograda tako što igra hokej na ledu. Kada se nova igračica Teresa pridruži timu, izaziva Mirin rigidni pogled na svet, što dovodi do noći koje će promeniti njihove živote na ulicama Beča.

U subotu 9. decembra u 19h, na programu je dokumentarni film”Lud za lud za Ejmi” (Sav Rodgers, SAD) koji istražuje transformacioni uticaj romantične komedije iz devedesetih na dvanaestogodišnjeg dečka iz Kanzasa, koji sazreva i suočava se sa svojim queer identitetom. Za mladog Sava Rodgersa, Kevin Smitov kultni klasik, “Lud za Ejmi”, postao je pojas za spasavanje.

Iste večeri od 21h biće prikazan igrani film  “Aristotel i Dante otkrivaju tajne univerzuma” reditelja Aitcha Alberta, nastao na osnovu tinejdžerskog romana Benjamina Alire Sáenza, koji je preveden i na srpski jezik. Ovaj film fokusira se na prijateljstvo između dva tinejdžera meksičko-američkog porekla u El Pasou 1987. godine, koji istražuju neobično novo prijateljstvo i težak put ka samootkrivanju.

Prvi film na repertoaru u nedelju 10. decembra u 19 časova, biće dokumentarac “Uski put do sreće” mađarske rediteljke Kate Olah. U ovom filmu, mladi gej romski par iz udaljenog sela u Mađarskoj sanja o nečemu toliko apsurdnom da izgleda nemoguće: da naprave muzički film zasnovan na njihovim životima. Uprkos svim teškoćama, sele se u Budimpeštu baš u vreme kad mađarska vlada postaje sve autoritarnija i neprijateljski nastrojena prema LGBTQ+ zajednici.

U nastavku programa od 21h, novosadska publika moći će da pogleda kanadski film „Pre nego promenim mišljenje” reditelja Trevora Polaka, koji je premijerno prikazan u Lokarnu. Ostali đaci se pitaju da li je novi đak Robin dečko ili devojčica, dok Robin razvija komplikovan odnos sa nasilnikom iz škole, praveći sve opasnije izbore kako bi se uklopio.

Poslednjeg festivalskog dana u Novom Sadu, u ponedeljak 11. decembra, program otvara dokumentarni film “Plava lična karta” (Burcu Melekoglu, Vuslat Karan; Turska), u kome se Rüzgar Erkoçlar, bivša poznata glumica, suočava sa samoprihvatanjem i prihvatanjem u tradicionalnom turskom društvu pod medijskim reflektorima kao trans muškarac.

Festival Merlinka u 21h zatvara igrani film „Norveški san” reditelja Leiva Igora Devolda u kome devetnaestogodišnji poljski imigrant, koji radi u fabrici ribe u Norveškoj, oseća simpatije prema svom kolegi. Počinje štrajk među poljskim radnicima u fabrici, što dovodi do testiranja njihovog odnosa i odnosa prema kolegama.

Program festivala Merlinka će biti prikazan i u Domu omladine Beograda od 7. do 10. decembra.

nsuuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti