Претрага
Претрага
Close this search box.

(FOTO) GRADONAČELNIK ĐURIĆ NA OBELEŽAVANJU 70 GODINA MUZEJA NOVOG SADA: Kultura veliki razvojni potencijal, od dobijanja titule budžet za kulturu drastično uvećan

Foto: Ustupljena fotografija

Muzej Novog Sada predstavlja jednu od najvažnijih institucija kulture, koja, na međunarodnom nivou, u najboljem svetlu čuva i prezentuje naše ekonomske, privredne, turističke, civilizacijske i kulturne kapacitete kroz istoriju.

U Muzeju su sačuvani najvažniji artefakti i svedočanstva o događajima koji su oblikovali istoriju grada od njegovog nastanka, i zato smo više nego ponosi na rad ustanove koja čuva i promoviše našu bogatu kulturnu baštinu i podseća na neprolazne, nematerijalne vrednosti – rekao je gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić povodom otvaranja izložbe “70/7″ AUTOPORTRET”, koju je Muzej grada priredio povodom 70 godina od osnivanja, tokom kojih je imao 3,7 miliona posetilaca.

Đurić je istakao da Muzej od osnivanja 1954. godine radi na prikupljanju, čuvanju i interpretiranju bogatog kulturnog nasleđa, i naglasio da je grad u kulturi prepoznao i veliki razvojni potencijal, što se vidi kroz velika ulaganja u kulturu.

Foto: Ustupljena fotografija

– Od dobijanja titule Evropske prestonice kulture budžet grada za oblast kulture je drastično uvećan. Kretivni distrikt u nekadašnjoj Kineskoj četvrti, kulturne stanice širom grada, uređenje Podgrađa, Almaškog kraja, sve su to ozbiljni poduhvati koji će doprineti ostvarenju kulturnih, ekonomskih, turističkih i ostalih potencijala Novog Sada. Titula Evropske prestonica kulture otvorila nam je nove, bolje puteve da naše nematerijalno nasleđe, kao i aktuelne i savremene kulturne procese iskoristimo da podignemo opšti kvalitet života zajednice. Cilj nam je da izmestimo saobraćaj iz podgrađa Petrovaradinske tvrđave i da tamo bude autentičan centar kulture i turizma, kao i kreativnih industrija. Takođe gradimo i jedinstven pešačko-biciklistički most da Petrovaradinsku tvrđavu i na taj način povežemo sa gradom, što će takođe doprineti ostavrenju pomenutih ciljeva – naglasio je gradonačelnik Đurić.

Izložba „70/7 AUTOPORTRET” obuhvata sedam celina, osnovanje Muzeja 1954. godine, teritorijalnu nadležnost koja obuhvata područja na obe obale Dunava, muzejske depanadanse (Zbirka strane umetnosti, Zavičajna zbirka Sremski Karlovci, Spomen zbirka Jovan Jovanović Zmaj), značajna arheološka istraživanja, velike darodavce Muzeja i kompleksnost stručnog muzeološkog rada u okviru šest odeljenja. Građani će moći da vide reprezentativne predmete iz fundusa Muzeja, dokumente i fotografije iz muzejske arhive upotpunjene multimedijalnim sadržajima zasnovanim na umetničko-istorijskoj građi. Poseban segment posvećen je predstavljanju rada sa publikom, kao i uspesima u svim poljima delovanja tokom sedam decenija postojanja, izraženih kroz fascinantne brojeve, poput više stotina tematskih izložbi i publikacija.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti