Претрага
Претрага
Close this search box.

GALERIJA MATICE SRPSKE EPICENTAR UMETNOSTI Tokom 2023. više od 100.000 posetilaca pogledalo izložbe ove institucije kulture (FOTO)

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Galerija Matice srpske tokom 2023. godine realizovala je 11 izložbi, izdala devet publikacija i zabeležila posetu od 104.000 posetilaca. U kolekciju jedne od najstarijih i najznačajnijih kulturnih institucija je stiglo 226 muzejskih predmeta, a već je urađena restauracija i konzervacija preko 80 umetničkih dela. 

Posuda za posluživanje sardine; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-U oktobru je otvorena izložba “Paja Jovanović i Gustav Klimt. Jedna epoha, dva umetnika, tri muzeja” i do kraja godine zabeležila je 16.000 poseta. Ono što je interesantno je da smo 10.000. posetioca poslali u Beč, a svaki naredni hiljaditi je dobijao simbolični poklon. Nastavljamo sa tom akcijom, a ovih dana bi trebalo da nagradimo i 18.000. posetioca- istakla je Milica Milošević, portparolka Galerije Matice srpske.

Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica GMS, naglasila je da je zbog velikog interesovanja javnosti izložba produžena i trajaće do 18. februara, kao i “Pomorišac. Vasa Pomorišac”, koja je otvorena za javnost do 29. februara.

Foto: nsuzivo.rs

-Subotom i nedeljom, od 13.00 i 17.00 časova, organizovana su vođenja kroz izložbe. Trenutno je izložba Dragiše Brašovana u Muzeju primenjene umetnosti, a postoje indicije da će ići i u Zrenjanin- navela je.

Izložbe su gostovale od KiM, Rumunije do Republike Srpske, a za ovu godinu Galerija je spremila velike izložbe za sve ljubitelje umetnosti i još jednom je pokazala da ide u korak sa velikim evropskim muzejima.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

“Inspirisani Francuskom” je prva izložba koja nas očekuje u Galeriji tokom marta, povodom manifestacije Mesec frankofonije. Za 1. jun, datum kada Galerija proslavlja 66. rođendan od otvaranja za javnost u današnjoj zgradi na Trgu galerija, planira se otvaranje nove stalne postavke– “Revizija kolecije Galerije Matice srpske”.

Posetioci mogu očekivati i izložbu “Molitva za milosrđe“, koja će premijerno predstaviti istoimeno delo Alfonsa Muhe i umetničke radove Predraga Đakovića, srpskog slikara iz Praga.

Dan Galerije Matice srpske biće obeležen velikom međunarodnom studijskom izložbom “Plemstvo u srpskoj vizuelnoj kulturi XVIII veka”.

Ivona Karan

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti