Претрага
Претрага
Close this search box.

Galerija Matice srpske u 2022. imala REKORDAN broj posetilaca! Šestocifren broj opravdao bogat program, a evo šta ćemo imati priliku da vidimo u ovog godini (FOTO)

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić/ Ilustracija

Galerija Matice srpske, jedna od najznačajnijih ustanova kulture u našoj zemlji, započela je obeležavanje 175 godina postojanja tokom Evropske prestonice kulture. Ova galerija, koja takođe važi za jednu od najlepših u Srbiji, kreirala je 12 izložbi u zemlji i inostranstvu, a ona je zabeležila rekordan broj posetilaca- preko 130.000! 

Foto: nsuzivo.rs

Posetioci su imali prilike da vide izložbe “Život-San-Smrt. Evropski okviri srpskog simbolizma”, “Novosađani biraju”, “Paralele: Temišvar/Novi Sad”, “Partizanka i Fragonar. Kolekcija slika Jovanke Broz”, “Sava Šumanović i evropski realizmi između dva svetska rata”, kao i izložbu koju možete pogledati do 12. februara “Uroš Predić. Život posvećen lepoti i umetnosti”.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Prethodna godina je za nas bila izuzetna i za pamćenje. Ostvarili smo veliki uspeh. Dugo radimo sa decom i proširili smo to i na mlade, ali i odrasle kroz izložbu “Novosađani biraju”. Trenutna izložba, “Uroš Predić za sve”, je dostupna svima- i osobama sa invaliditetom, osobama sa problemom sa sluhom, i to smo hteli da pokažemo da muzej pripada i njima. Mi stalno unapređujemo i sebe. U okviru stalne postavke radićemo i programe za decu, nadam se i koncerte za bebe sa Beogradskom filharmonijom. U okviru manifestacije Muzeji za 10, napravićemo jedan dan muzejskih društvenih igara, sa idejom da napravimo našu novu igricu za mlađu populaciju. Kada imate dete u muzeju onda imate i celu porodicu- rekla je za NS Uživo dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske.

Dr Tijana Palkovljević Bugarski u razgovoru sa našom novinarkom; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Tokom ove godine Galeriju će čekati nekoliko adaptacija za predstojeće projekte, te će nekoliko meseci biti zatvorena za posetioce, dok će u martu u izložbenim sala u prizemlju biti izložba “Jedna sasvim (ne)obična srpsko-francuska veza. Olga Kešeljević i Mark Barbeza”.

Na kraju maja, pozvani ste na izložbu “Poklon-zbirka Dragiše Brašovana”, na kojoj ćete moći da se upoznate sa vrednim predmetima primenjene umetnosti koje su naslednice ostavile Galeriji na dar 2020. godine.

Siroče na majčinom grobu; foto: nsuzivo.rs

“Jedna epoha, dva umetnika, tri slike” je izložba koja će biti realizovana krajem leta u saradnji sa Umetničko-istorijskim muzejem u Beču i Galerijom Belvedere, na kojoj ćete moći da se divite delima Gustava Klimta i Paje Jovanovića.

Iz Galerije ističu da je najvažniji datum u ovoj godini obeležavanje Dana Galerije, 13. oktobra, i otvaranje nove stalne postavke. Završetak jubileja Galerije Matice srpske biće upriličen retrospektivnom izložbom o Vasi Pomorišcu, jednom od stipendista ove ustanove, a kasnije srpskom slikaru, profesoru Likovne akademije u Beogradu, ali i autoru novčanica Narodne banke Jugoslavije iz 1934. godine.

Ivona Karan

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti