Претрага
Претрага
Close this search box.

Galerija naivne umetnosti iz Kovačice sutra na SPENS-u

Foto: RTV /Aleksandar Galić

Otvaranje izložbe je 29. decembra 2022. u 19.00 sati u Galeriji MACUT na SPENS-u.

Izložbu će otvoriti gospodin Adam Jonaš, predsednik mesne zajednice Kovačica, a o umetnicima će govoriti Ana Žolnaj Borca, direktorka galerije. Sve prisutne u ime domaćina, pozdraviće direktor Javnog preduzeća ,,Sportski i poslovni centar Vojvodina“ gospodin Dragan Milić.

Javna ustanova, Galerija naivne umetnosti u Kovačici, osnovana je 15. maja 1955. godine, pod okriljem Doma kulture „3. oktobar“ Kovačica, i bila je to prva seoska galerija slika na području cele Jugoslavije. Skupština opštine Kovačica, 15. decembra 2008. godine, osniva Galeriju naivne umetnosti kao posebnu ustanovu, nezavisnu od Doma kulture.

Galerija naivne umetnosti je podarila svetu neka od najznačajnijih imena u domenu umetnosti naive, poput Martina Jonaša, Zuzane Halupove, Jana Knjazovica…čije slike su uvrštene u najzačajanije svetske muzejske i galerijske kolekcije, kao i privatne zbirke poznavaoca umetnosti.

Glavna delatnost Galerije naivne umetnosti ogleda se u očuvanju, negovanju i promociji tradicije samoukog slikarstva. Zahvaljujući umetnosti naive godišnje Kovačicu poseti blizu dvadesethiljada turista sa svih meridijana sveta.

Galerija naivne umetnosti je za svoj dugogodišnji rad dobila niz priznanja , nagrada i odlikovanja. Jedno od najznačajnijih je Orden Karađorđeve zvezde II stepena, koje je primila 2017. godine, od strane predsednika Republike Srbije.

Izložba će biti postavljena u Galeriji ,,Macut“ do 16 januara 2023. godine.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti