Претрага
Претрага
Close this search box.

Galerija slika “Sava Šumanović“ – mesto koje ne smete da propustite u Šidu (FOTO/VIDEO)

Foto: nsuzivo.rs

“Smatrajući životnu želju svoga sina svojom materinskom i ljudskom obavezom, ostvarujem je danas kao naš zajednički cilj poklanjajući Savino životno delo rodnom mestu koje je ovekovečio kroz svoju ljubav, učinio poznatim i slavnim svojim slikama. Posle nesrećne i nagle smrti moga sina kao amanet sam zadržala toliko puta ponovljenu želju da njegova umetnost nađe mesto i bude sačuvana u našem rodnom kraju. Ispunjavajući taj amanet, uverena sam u duboko razumevanje i ljubav kojom će biti prihvaćen kako od građana Šida, tako i od budućih naraštaja“, ovo su reči Perside Šumanović kojima započinje tekst darovnog ugovora na temelju kog je osnovana Galerija slika “Sava Šumanović“ u Šidu.

Foto: nsuzivo.rs

Danas umetnički fond Galerije u Šidu broji 417 dela, od toga 350 slika urađenih tehnikom ulja na platnu i 67 skica u raznim tehnikama (crtež, pastel, akvarel, razblažena tempera).

Foto: nsuzivo.rs

Sava Šumanović bio je jedan od najpoznatijih srpskih slikarа. Rođen je 22. januara 1896. godine u Vinkovcima. Smatra se jednim od najznačajnijih slikara srpske umetnosti dvadesetoga veka. Njegov opus obuhvata 800 slika i 400 crteža i skica. Uvršten je u 100 najznamenitijih Srba.

Foto: nsuzivo.rs

Nakon Zagreba, Zemuna, Pariza vraća se u Šid 1928. godine, umoran od teških uslova života, rada i loših kritika. U Šidu slika sremske pejzaže. Njegovu samostalnu izložbu u Beogradu kritičari su veoma pozitivno ocenili. Novac od prodaje slika omogućio mu je da ponovo ode u Pariz. Tu nastaju značajne slike: „Luksemburški park“, „Crveni ćilim“, „Most na Seni“. Ova dela karakteriše poetski realizam i umereni koloristički ekspresionizam.

Foto: nsuzivo.rs

Po povratku u Šid, 1930, slika lokalne pejzaže i aktove. Tri godine radi na ciklusu velikih platana „Šiđanke“, a kasnije na ciklusu „Beračice“, posvećenom berbi grožđa. Na izložbi u Beogradu septembra 1939. izložio je 401 platno.

Foto: nsuzivo.rs

Rat je Savu Šumanovića zatekao u Šidu i ubrzo je ovaj deo Srema postao deo ustaške NDH. Zbog zabrane ćirilice prestao je da potpisuje svoje slike i na taj način je izrazio bunt prema represivnim merama koje su sve više ugnjetavale Srbe. Nažalost, Sava Šumanović nije izbegao ustaški teror i njega  su 30. avgusta 1942. godine ubile ustaše. Na Veliku Gospojinu, 28. avgusta 1942. godine, Savu su, zajedno sa još 150 Srba iz Šida, oko 6 sati ujutru, uhapsile ustaše i odvele u Hrvatsku Mitrovicu (ovaj naziv Sremska Mitrovica je nosila za vreme postojanja NDH). Svi oni su posle mučenja streljani, verovatno 30. avgusta.

U video prilogu koji sledi pogledajte šta nam je o Galeriji slika “Sava Šumanović“ rekla direktorka ove ustanove Jovana Lakić.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti